Löpningen är i det närmaste en folksport i Sverige numera och även till kortare välgörenhetslopp är anmälningsbenägenheten stor. Foto:

Dubbla välgörenhetslopp i helgen – Run of hope

Malmköping/Flen

På lördag ges det dubbla chanser att bidra till kampen mot barncancer i form av loppet Run of hope. Och för den hurtige hinns deltagande i båda loppen med.

Sofie Ljung och Åsa Ceder har dragit i trådarna för loppet i Malmköping tillsammans med god hjälp från Oxana Erixon.

För Sofies och Åsas del är välgörenhetsarbetet återkommande, i somras cyklade de Ride of hope och under Hälsoveckan arrangerade de Swim of hope med samma syfte - att samla in pengar till Barncancerfonden.

Varför engagerar ni er så mycket i välgörenhet?

— Efter Ride of hope kom det ut att privatpersoner kan anordna det här och vi vet att Malmköpingsborna är aktiva och på sånt här. Vi känner att det är en bra grej, vi har möjlighet att hjälpa andra och det är rätt häftigt. Dessutom är det cancermånaden nu och sjukdomen drabbar så många. Det genomförs på jättemånga ställen i Sverige med olika upplägg, säger Sofie Ljung.

— Det blev lite större än tänkt, det var en spontan grej som vi inte trodde skulle bli så stort. Det är 70 anmälda i dagsläget och vi vet det kommer fler, vi har också anmälan på plats.

Kvart över nio på lördag håller Andréas Johansson från Wellnes by Dea i uppvärmningen på Heden. Halv 10 startar barnen sitt lopp på cirka 900 meter och därefter släpps resten iväg.

— Det kostar minst 50 kronor per deltagare, men självklart kan man betala mer om man vill. Vi har valt att göra så det passar för hela familjen, det ska vara kravlöst och spontant där man kan välja ett 2,5 kilometers varv eller flera att gå, lunka eller löpa. Det ska vara roligt att samla in pengar för ett bra ändamål, säger Sofie Ljung som också vill tacka alla sponsorer som hjälpt göra loppet möjligt och Flens kommun som bistår med parkeringsanvisningar och annat.

Bakom loppet i Flen står Robin och Jörgen Lifvakt. Man springer den 1,6 kilometer långa Lidarundan och startar klockan 12 från cykelbanan på Salstagatan 42. Även här går det bra att göra anmälan på plats.

— Det kan man göra ända fram tills loppet går av stapeln. Man går in via länken på Barncancerfondens sida, vi hanterar inga pengar utan det går direkt till dem, säger Jörgen Lifvakt som arrangerar för andra året.

— Vi tyckte det var en kul grej förra året och jag tror vi fick in runt 6 000. Anmälningarna är lite mindre i år, men sedan är det en del som skänker utan att vara med och gå eller springa. Efteråt har vi korvgrillning och lottar ut priser på startnummer, säger Lifvakt.

Alla kan delta

Run of hope är ett välgörenhetslopp där alla intäkter går till Barncancerfonden.

Många lopp arrangeras runt om i landet på samma dag, lördag den 7 oktober.

I Malmköping går starten runt halv 10 på förmiddagen. Utlottning av priser sker efter målgång, då loppet varken har tidtagning eller en segrare.

I Flen springer man Lidarundan klockan 12, starten sker vid cykelbanan på Salstagatan 42. Även här finns chans till vinst via startnummerlotteri.

Mest delat denna vecka