• På den delen av väg 55 där Mahdi Taleb Aziz krockade med ett rådjur är det sten på båda sidor om vägen. — Många kör fort där och tänker inte på att det kan dyka upp djur, säger han. Foto:
  • Mahdi Taleb Aziz. Foto:
1/

Efter de två viltolyckorna vill Mahdi se ett viltstängsel

Flen

Förra veckan krockade Mahdi Taleb Aziz med ett rådjur på väg 55 mellan Flen och Malmköping. Det var hans andra viltolycka på väg 55 på drygt ett år.

Mahdi Taleb Aziz i Flen kör ofta på väg 55, bland annat för att komma till jobbet.

Han var på väg från Flen till sitt arbete i Malmköping när han förra veckan kolliderade med ett rådjur.

— Klockan var tjugo i sju på morgonen och rådjuret dök plötsligt upp på vägen. Bilen skadades men det gör ingenting, men synen av när rådjuret blev påkört försvinner inte, säger han.

Det var inte första gången Mahdi Taleb Aziz råkade ut för en viltolycka. Så sent som i slutet av augusti förra året krockade han med en älg. Även då var han på väg 55, den gången mellan Flen och Katrineholm.

— Då hade jag familjen med mig i bilen. Det var en stor älg som kom upp framför bilen, älgen träffade passagerarsätet, kastades över bilen och träffade bilen bakom oss. Älgen avled direkt, personen i den andra bilen klarade sig men skadades och fick åka till sjukhuset med ambulans.

Varken vid krocken med älgen eller med rådjuret har Mahdi Taleb Aziz skadats fysiskt. Men han blev chockad när det hände och olyckorna har gjort sig påminda både i form av minnen och av bucklor på bilen.

Platsen där olyckan med rådjuret skedde, på väg 55 mellan Flen och Malmköping, har även tidigare varit drabbad av viltolyckor. För nästan exakt ett år sedan skrev tidningen om de upprepade viltolyckorna längs vägen.

Mahdi Taleb Aziz som ofta kör på sträckan berättar att många kör över hastighetsgränsen och han är orolig för att fler kommer råka ut för viltolyckor. Han vill att viltstängsel ska sättas upp längs vägen.

— Jag planerar att kontakta kommunen och Trafikverket. Det handlar om människors liv och det är inte rätt mot djuren och deras miljö heller. Det är en farlig sträcka för både människor och djur, säger han.

Mahdi Taleb Aziz berättar att han ofta ser vilt längst väg 55 när han kör mellan Flen och Malmköping.

— Är det sommar och ljust hinner man se djuren tidigt och hinner stanna. Men är det mörkt så är det svårare, när jag krockade med älgen var det mörkt på båda sidorna om vägen och när älgen kom upp på vägen var det för sent.

Svevia är ansvarig för driften på sträckan och arbetar på uppdrag av Trafikverket. Enligt dem är det färre viltolyckor i området än tidigare.

— Vi ställer ut tillfälliga älgskyltar från och till och märker ut när det är mycket vilt. Men det är färre viltolyckor på den sträckan nu än vad det har varit tidigare, anser vi. Väg 55 mellan Flen och Malmköping är alltid en omtalad sträcka. Det är inte ett jättenaturligt stopp för vilt och det tar en viss tid för viltet att anpassa sig, säger Björn Palm, platschef för Svevia i Flen.

Antalet viltolyckor i Sörmland

2016:

Augusti: 172

September: 250

Oktober: 423

November: 554

December: 429

2017:

Januari: 247

Februari: 208

Mars: 185

April: 175

Maj: 235

Juni: 268

Juli: 205

Källa: Älgskadefondsföreningen. Avser antalet viltolyckor med älg, hjort, rådjur, vildsvin och rovvilt i Sörmland.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

FlenTrafikolyckaVilt
Relaterat

Mest delat denna vecka