Torr mark och lite nederbörd gör att risken för skog- och gräsbränder ökar. Från och med i fredags är det eldningsförbud i hela Flens kommun.

Eldningsförbud i Flens kommun

Flen
annons

I fredags beslutade räddningstjänsten att införa eldningsförbud i kommunen tills vidare. Anledningen är det rådande väderläget.

Sommarvärme och frånvaron av nederbörd gör att SMHI bedömer att risken för skogsbrand är hög över stora delar av Sörmland.

— Det är varmt och väldigt torrt i marken. Vi har tittat över olika värden som SMHI presenterar och pratat igenom det med övriga räddningstjänster i länet och beslutade efter det att införa eldningsförbudet, säger Pål Kurucz som är insatsledare på räddningstjänsten i Flen.

Eldningsförbudet innebär att man inte får göra upp eld på någon annan plats än där det finns allmänna grillplatser. Där ska man använda grillen som finns på plats eller med portabel grill. Engångsgrill är däremot förbjudet att använda under förbudet.

Vid grillning ska det finnas tillgång till vatten eller annan släckutrustning.

— Det är väldigt lätt att det sprids nu om man eldar eller grillar. Vi vill informera att det gäller för alla att vara aktsamma och att det är viktigt att förstå att man själv ansvarar när man grillar, även fast det är en allmän grillplats. När man lämnar grillen ska den vara helt släckt, säger insatsledaren.

I nuläget har de ingen information om när eldningsförbudet kommer att hävas.

— Som det ser ut nu kommer läget inte att ändras, men kommer det regn och marken får fukt i sig kan förbudet hävas. Men när det gör det så lägger vi upp informationen på räddningstjänstens facebooksida och på kommunens hemsida, säger Pål Kurucz och fortsätter:

— Men bara för att vi gör det gäller det fortfarande att vara aktsam när man grillar.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Flens kommunRäddningstjänstenFlenHälleforsnäsMalmköping
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka