Bilden är tagen vid en skogsbrand i Ryssbergen, Nyköpings kommun, i september 2016. Foto:

Eldningsförbud råder i Flens kommun

Flen

Just nu råder det eldningsförbud i Flens kommun, för den som ändå tänkt elda ger räddningschefen här några viktiga tips att tänka på.

Det varma vädret har kommit med en stor risk för gräsbränder.

— Man får inte elda i skog och mark över huvud taget. Man får grilla på anordnade grillplatser men inte använda något gnistbildande utan istället till exempel kol. Man ska också tänka på att även om man gör rätt och det blir fel är man personligt ansvarig för det, säger Flens räddningschef Kjell-Åke Källström som dock tror att vädret kan slå om och bjuda på regn, vilket skulle kunna häva eldningsförbudet.

— Om man tittar på prognosen de närmaste dagarna är det inte helt otroligt att det kommer förändras. I morgon (tisdag) kommer vi ha en telefonkonferens i länet där vi tittar på nästa prognos. Vad det ser ut som tar vi ett nytt beslut då i samråd alla kommuner. Det blir annars ett pedagogiskt problem om vi har ett förbud men grannkommunen inte har det.

Det sparsamma regnandet har gjord marken hydrofob, vilket innebär att den stöter bort den magra regnmängd som kommit.

— Det lilla regnet som kommit räcker inte för att marken ska bli genomblöt, det måste regna mer för att risken för skogsbrand ska sjunka. Så länge man har fjorårsgräset kvar är det en överhängande risk och branden sprider sig snabbt. Sen handlar det mycket om luftfuktighet, i år har det varit extremt låg fuktighet.

Vad bör man tänka på innan man eldar?

— Först kontrollera eldningsförbud, att inte använda gnistbildande tändning oavsett om det är i förberedda anordningar, att alltid ha tillgång till vatten och att aldrig elda om det är för hög vindhastighet. Där har vi haft problem med gräsbränder och det går mycket fortare än vad man tror, säger Kjell-Åke Källström.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

RäddningstjänstenFlenSamhälle
Relaterat

Mest delat denna vecka