• Under sommarkul får deltagarna prova på olika aktiviteter vid varje tillfälle. Här spelar de volleyboll på Orrestaö i Flen. Foto:
  • Ungdomsledare tillsammans med deltagare på Orrestaö. Foto:
  • Ungdomsledaren Frida Milevi visar hur man spelar boule. Foto:
1/

Ett fullspäckat sommarlov med aktiviteter för alla

Flen

Sommarlovet är i full gång och på flera olika håll i kommunen hålls dagligen aktiviteter för att fylla de lediga dagarna med skoj och gemenskap.

På Orrestaö spelar ett gäng barn och ungdomar volleyboll, medan några fintar med en fotboll vid sidan om. Efter en dryg halvtimme introducerar ungdomsledarna nya aktiviteter, och deltagarna lyssnar nyfiket.

– Det är roligt med sommarkul. Man är med på olika aktiviteter, lär känna andra barn och får ibland nya vänner, säger tolvåriga Khaled Qutreih.

Sommarkul, som årligen arrangeras av kommunen i samarbete med lokala föreningar och fritidsgårdar, erbjuder dagligen barn och ungdomar kostnadsfria aktiviteter under sommarlovet. Men i år är Sörmlandsidrotten också med i arrangemanget. Albin Borg från Sörmlandsidrotten är ledare för årets projekt.

– Kommunen står bakom projektet, men jag är anställd av kommunen för att hålla i det. Vi jobbar med att aktivera barnen och ge dem en trygg plats att vara på varje dag. Framförallt handlar det om att erbjuda alla barn och ungdomar en chans att få ett roligt och aktivt sommarlov, säger Albin Borg.

Projektet erbjuder också kommunens ungdomar möjligheten till sommarjobb. Ungdomsledaren David Steen, 15 år, tycker att det är ett bra sätt att tjäna pengar på som ung.

– Man tjänar pengar samtidigt som man ställer upp så att barn som kanske inte har något att göra under lovet kan ha lite kul, säger han.

Nioåriga Vilmer McGeough som är med och spelar volleyboll under dagens aktivitet på Orrestaö, tror att sommarlovet hade varit tråkigt utan sommarkul.

– Jag brukar vara med. Det är kul att träffa nya vänner och göra något, annars hade det nog varit tråkigt att ha sommarlov.

Ungdomsledaren Mubarik Ahmed, 19 år, deltog själv i aktiviteterna som barn. Det var under dessa år han bestämde sig för att han skulle bli ungdomsledare när han blev äldre. Inte bara för att han tycker att det är roligt med idrott och tycker om barn, utan också för att han tycker att det är viktigt att barn och unga erbjuds något att göra, så att de inte hamnar i fel kretsar.

– När jag var med förut brukade jag säga till ungdomsledarna då att jag också skulle bli ledare. Jag tycker att det är bra att barnen kan komma hit och röra på sig och lära känna varandra i stället för att de ska göra sådant som inte är bra eller stanna hemma och spela spel.

Frida Milevi, 25 år, som bor i Stockholm men är i Flen för att jobba med sommarkul, håller med. För henne är det viktigt att använda idrotten som ett redskap för att inkludera människor.

– Jag är snart färdigutbildad idrottskonsulent och är här för att jag tycker om ledarskap. Det är viktigt att människor känner trygghet och idrott är ett enkelt sätt att skapa trygghet på.

Sommarkul pågår varje vardag på olika platser i kommunen fram till den 17 augusti och erbjuder barn och unga mellan 6 och 16 år möjligheten att prova på olika aktiviteter som stafett, kubb, bollsporter och friidrott. För de som är intresserade av konst och kultur erbjuder kulturenheten på Flens kommun pyssel med olika material under några tillfällen i juli och The Culture House bjuder bland annat på dans, arbete med trolldeg och graffitimålning under vecka 33.

Sommarkul

Pågår fram till 17 augusti.

Flen, mån-fre: Orrestaö, kl 11-13, Sveparken kl 15-17.

Malmköping, mån-fre: vid Hosjöbadet kl 11-13.

Hälleforsnäs, mån-fre: sporthallen kl 15-17.

Mellösa, tisdagar: Kyrkskolan, kl 11-13.

Sparreholm, onsdagar: Sparreholms sporthall, kl 11-13.

Bettna, torsdagar: Bettna skola, kl 11-13.

Kultur & konst

The Culture House, i föreningen Flens Världsorkesters regi. 13-17 augusti. Mån-tors: kl. 09.00 – 13.00.

Sveaparken – 9, 16 och 23 juli kl 15-17

Läs också

( 14 st )

Läs mer om dessa ämnen

Flens kommunSörmlandsidrottenFlenMalmköpingBarnUngdomarsommar sport
Relaterat