• Hanna Nordin, Cecilia Engström, Bente Bach och Cerese Andersson har skapat fotoklubben Fokusera Flen. Foto:
  • Grindar är ett av Bente Bachs favoritmotiv. Foto:
  • Hanna Nordin tar spöklika bilder på sina barn. Foto:
1/

Flens fotoentusiaster vill växa tillsammans

Flen

Dagens användarvänliga teknik och mobiltelefoner med bra kameror gör att det tas bilder som aldrig förr. — Det har blivit ett större folkintresse när priserna sjunkit, säger Cecilia Engström.

Kvartetten Hanna Nordin, Cerese Andersson, Cecilia Engström och Bente Bach har alla märkt av att fotointresset ökat på bred front och därför skapat fotoklubben Fokusera Flen.

I klubben, som precis firat ett år, vill de samla fotointresserade för gemensamt utbyte och inspiration.

— Jag har haft mycket fotocirklar i många år. Många kommer, men efter cirkeln har man ingenstans att ses. Vi ville ha ett nätverk där vi försöker göra saker tillsammans även om vi vill att det ska vara spontant. Vi har haft workshop i baserna i foto, den tänker vi fortsätta med, men vi kan inte utbilda någon direkt, alla är på så olika nivåer, säger Hanna.

Klubben är ett bra exempel på att oavsett vad man gillar att fota eller vilken teknik man använder finns det både en publik och en samhörighet på nära håll.

— Vi vill utveckla fotograferingen och få det sociala. Man behöver inte vara proffs eller känna att man måste bidra med något, kom in och ta hjälp om du behöver, säger Hanna – den mest teknikintresserade av dem.

— Jag är lite tekniknörd och kör fullformat. Jag fotar mycket bröllop och att kunna dra upp ISO inne i en kyrka är guld värt och att ha alla reglagen på utsidan. Jag skulle inte få samma resultat om jag bytte kamera.

— Det har blivit ett större folkintresse när priserna sjunkit, vem som helst kan skaffa en systemkamera och börja fota. Sen har även kompaktkamerorna blivit betydigt bättre tekniskt sett. Men det är motivet och känslan i bilden som är det viktiga att få fram, säger Cecilia.

De visar mycket av sina egna verk på sociala medier och vill få fler att skylta med vad som fastnar på linsen.

— Vi har inte haft någon utställning ännu men vi spånar på det. Vi måste komma på en bra röd tråd så den blir homogen. Om vi hittar en röd tråd blir det en morot till oss också, ett tema som alla ska jobba efter. Man kan inte ha till exempel Flen som tema utan mer nischat så man kan göra en uppföljning, säger Hanna.

En annan positiv effekt av att ha en klubb är att det kan leda till extra inkomster.

— Vi har lagt ut hintar att vi som grupp gärna åker någonstans. Vi vart inbjudna av Brukshundsklubben, på det sättet fick deltagarna köpa bilder för en liten summa och vi komma dit och träna, säger Hanna.

Alla har olika skäl för att spendera både tid och pengar på fotandet. Hanna förevigar sina barn till framtidens fotoalbum.

— Jag har aldrig sett mig själv som kreativ men detta är roligt för det skapas ju ändå något. Jag vill göra en fotovägg hemma men har inte kommit dit ännu, säger Cerese.

— Jag fick kameran i 40-årspresent och började ta med den och det har fortsatt på den vägen. Det blir ett sätt att rensa skallen och koppla av när man är ute i naturen, säger Cecilia.

— Jag fotar mycket landskap runt Flen, det finns så himla många fina ställen, säger Bente.

Läs mer om dessa ämnen

HobbyFotograferingFritid

Mest delat denna vecka