• Sven-Gunnar Johansson, Lisbeth Brevig och Emma Dahlin (M) var glada över valresultatet i Flen. Foto:
  • Miljöpartiets valvaka i Flen. Foto:
  • – Vi håller än så länge ställningarna jämfört med förra valet. Det är ett par distrikt kvar att räkna som jag tror att vi har lite plus på, sa kommunalråd Anders Berglöv (S). Foto:
  • Lotta Back, Vänsterpartiets första namn till landstingsvalet, samt Kaj Johansson och Rose-Marie Fältskog, Vänsterpartiet i Flen. Foto:
  • Ann-Charlotte Munter, Peter Munter och Kristina Jävergren (S) på valvaka i Folkets hus i Hälleforsnäs. Foto:
  • Sverigedemokraterna åkte limousin till sin valvaka. De träffades utanför Stadshuset i Flen. Foto:
  • Lotta Finstorp och Katarina Lagerstedt (M), följde valresultaten på partiets valvaka. Foto:
  • Jenny Hammarlund, Karina Bundgaard Krogh, Roger Tiefensee och Anders Iwerbo på Centerpartiets valvaka. Foto:
  • Anna Jernemalm på Kristdemokraternas valvaka. Foto:
  • Liberalernas valvaka. Foto:
1/

Framåt för Moderaterna i Flen

Flen

När tio av tio distrikt i Flens kommun var räknade på valnatten, stod Moderaterna som de stora vinnarna med en ökning på 2,5 procentenheter, medan Socialdemokraterna med sina 30 procent behöll sin plats som kommunens största parti.

Moderaterna var det parti som lyckades bäst i Flen och ökade med hela 2,5 procentenheter.

– Av partierna i Flen gör vi väl det bästa valet, det är jättekul. Det var både väntat och inte väntat, det har känts mycket positivt i valrörelsen, sa Emma Dahlin (M).

Socialdemokraterna i Flen ökade med 0,2 procentenheter. Kommunalråd Anders Berglöv (S) tyckte att det var svårt att kommentera resultatet när fem av tio distrikt var räknade.

– Vi håller än så länge ställningarna jämfört med förra valet. Det är ett par distrikt kvar att räkna som jag tror att vi har lite plus på, sa han.

Vänsterpartiet hamnade på 8,5 procent, efter en ökning med 1,1 procentenheter.

– Det är väldigt roligt att vi har gått framåt även om vi hoppats på tvåsiffrigt, sa Kaj Johansson.

Det gick också bra för Kristdemokraterna, som hade ökat med över en procentenhet när åtta av distrikten var räknade. Anna Jernemalm, gruppledare för Kristdemokraterna i Flen och distriktsordförande, var nöjd över resultatet.

– Som det ser ut nu har vi i alla fall tagit tillbaka det mandat vi förlorade vid förra valet. Det ser positivt ut för oss. Det är med glada hejarop vi tittar på resultaten. Så här långt är vi jätteglada över att vi är tillbaka, sa hon.

Hon var också glad över resultatet i riksdagsvalet, där partiet gick framåt.

– Det är en otrolig framgång, som det ser ut nu är det sju nya mandat från oss i riksdagen från hela landet. Vi får se hur det ser ut för Sörmland, sa hon.

Centerpartiet däremot, såg ut att tappa när hälften av distrikten var räknade, men gruppledaren Karina Krogh tyckte att det var för tidigt för att dra några slutsatser.

– Vi är bara halvvägs, det känns lite tidigt för att säga något. På riksnivå går det framåt, sedan är det ju ingen lätt bild. Det blir svårt framöver, sa hon.

Men när alla röster var räknade, stod det klart att Centerpartiet blev de som backade mest i Flen, med hela 4,5 procentenheter.

För Miljöpartiet, som på riksnivå klarade sig över spärren med liten marginal, såg det heller inte jätteljust ut på kommunal nivå. Partiet såg ut att backa med en procentenhet när åtta av distrikten var räknade, vilket också blev slutresultatet.

– På riks så ser det ju ut som att det är katastrofalt. Kommunalt så vet vi inte riktigt än, men det känns tråkigt, sa Cecilia Friis (MP), som kommenterade innan slutresultatet hade kommit.

Sverigedemokraterna i Flen såg ut att backa med 0,1 procentenheter och behöll sin andraplats i kommunen.

– Resultatet är ju en besvikelse så fort det är minussiffror. Vi får avvakta slutresultatet, sa Göte Nilsson (SD), när några distrikt återstod.

Liberalerna låg ungefär på samma nivå som förra valet, vilket blev en stor besvikelse för partiordföranden Oxana Erixon.

– Vi är lika besvikna över de kommunala resultaten som resultaten på riksnivå. Vi hade hoppats på att det skulle gå bättre. Vi har kämpat och slitit hårt och verkligen använt olika metoder för att nå ut till väljarna. Många var positiva så jag trodde verkligen att det skulle gå bättre, sa Oxana Erixon.

Valresultat Flens kommun

Socialdemokraterna 30,0% (+0,2)

Sverigedemokraterna 19,0% (+0,1)

Moderaterna 16,3% (+2,5)

Centerpartiet 13,4% (-4,5)

Vänsterpartiet 8,5 % (+1,1)

Liberalerna 4,4 % (+0,2)

Kristdemokraterna 4,1 % (+1,3)

Miljöpartiet 3,0 % (-1,0)

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

FlenVal 2018
Relaterat