Man med pistol övermannades av polis

Malmköping
annons
En man greps sent på lördagskvällen misstänkt för olaga hot och grovt vapenbrott efter att ha uppträtt hotfullt med en pistol efter ett restaurangbesök i Malmköping.

Fem polispatruller ryckte ut till Malmköping sent på lördagskvällen efter larm om att en beväpnad man synts till inne på campingens restaurang strax innan stängning.

Enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren var det andra restauranggäster som ska ha uppmärksammat personalen på att en av besökarna ska ha haft en pistol instucken i byxlinningen.

Personalen larmade i sin tur polisen och höll uppsikt över vart mannen tog vägen då restaurangen stängde klockan elva på kvällen.

Mannen gick mot Heden i Malmköping och medan polisen körde fram till området ska mannen, en 56-åring, ha hunnit ta fram pistolen och bland annat riktat den mot campingens föreståndare som höll koll på honom från en bil lite på avstånd.

- Jag tänkte i några sekunder att nu smäller det, säger föreståndaren till Eskilstuna-Kuriren, som hela tiden hade kontakt med polisen i telefon för att berätta var mannen befann sig.

Samtidigt uppmanade personal från campingen gäster som var på väg hem att inte gå över Heden.

Strax därefter kom polisen med dragna vapen. Fem polisbilar ska ha varit på plats och polisen skrek åt mannen att släppa sitt vapen.

Mikael Ericson, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland, uppger att 56-åringen ska ha gått mot poliserna med vapnet höjt men att patrullen inte ska ha behövt använda sina tjänstevapen.

- Jag vet faktiskt inte hur nära det var, men man sprejade honom med pepparsprej och fick ned honom på marken och bojade honom, säger Mikael Ericson.

Mannen ska enligt polisen ha gjort visst motstånd i samband med att han greps och handfängslades.

Vapnet mannen hade på sig visade sig senare vara en replik av en Sig Sauerpistol, alltså inget riktigt vapen. Men trots att pistolen var en kopia är mannen i nuläget ändå misstänkt för grovt vapenbrott och olaga hot.

- Det skrivs anmälan på det och sedan får vi se var det landar. Utan att vara en juridisk expert så har det nog att göra med att replikan såg mycket naturtrogen ut och att målsägaren uppfattat den som en riktig pistol, säger Mikael Ericson.

Vad som låg bakom mannens agerande är i nuläget oklart. Mannen var berusad då han greps polisen kunde därför inte förhöra honom på en gång. Mannen släpptes på fri fot under söndagsförmiddagen.

annons

Mest delat denna vecka