Malmabacken i Malmköping. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto:

Inte tillräckligt kallt för backen

Malmköping

Dagarna före jul tillverkades en hel del snö i Malmabacken. Men då temperaturen gick upp igen efter jul, lyckades man inte få ihop den mängd snö som krävs för att kunna öppna backen.

För att man ska kunna tillverka tillräckligt med snö, krävs det att det är minusgrader i drygt en vecka, dygnet runt. Arbetet med att tillverka snö var i full gång dagarna innan jul. Men med plusgraderna som kom strax efter, stannade snötillverkningen upp.

– Det vi har gjort har inte räckt till för att kunna öppna själva backen. Vi måste ha minus tre eller fyra grader för att kunna göra snö. Nu är det ju plusgrader, säger Jon Philipsson, ordförande i Malmköpings Alpina Sportklubb.

Den snö som finns just nu utgör ungefär 60 procent av det som krävs för att Malmabacken ska kunna öppna. Resterande mängd kan tillverkas om det blir minusgrader i drygt tre dagar.

– Vi får se nästa gång det blir minusgrader. Vi kämpar på och hoppas.

Försvinner den snö som man fått ihop, när det blir plusgrader?

– Inte när det ligger i stora högar, som det gör nu. Då klarar det både regn och plusgrader. Det är när man börjar lägga ut det i backen som det kan försvinna lite.

Även om hela backen inte går att nyttja, så finns det en möjlighet till att snön räcker till ett längspår nere i backen.

– Vi kanske kan få ihop till ett längdspår, men vi är inte riktigt klara med det, vi får se, säger Jon Philipsson.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

MalmköpingSkidor
Relaterat