Flen Världsorkester startade för ungefär två och ett halvt år sedan. Nu har orkestern runt 35 medlemmar med bakgrund från olika delar av världen. Foto:

Intresset växer för mångkulturell orkester från Flen

Flen

Till helgen spelar Flen Världsorkester på Stallet i Stockholm och framöver väntar flera spelningar både i och utanför Sörmland

— Stallet är en viktig musikscen och nummer ett när det kommer till världsmusik och folkmusik, så det känns jättebra, säger orkesterledaren Lutte Berg.

Flen Världsorkester startade för ungefär två och ett halvt år sedan. Initiativtagaren och orkesterledaren Lutte Berg har sedan dess sett hur intresset för orkestern har ökat.

Orkestern består av runt 35 musiker med bakgrund från många olika delar av världen. De träffas i Flen varje tisdag för att repetera och musiken de spelar är influerad av orkestermedlemmarnas olika kulturer.

På lördag är det dags för en spelning på Stallet i Stockholm.

— Stallet är en viktig musikscen och nummer ett när det kommer till världsmusik och folkmusik, så det känns jättebra. Det är första gången vi spelar där och vi hoppas att det kommer mycket folk. Det kommer garanterat att bli en rolig kväll, för vi är inte långtråkiga. Vi kommer att spela alla låtar som finns på vår skiva, plus några andra låtar, berättar Lutte Berg.

Senare i mars kommer orkestern att spela på projektet Songlines inspirationsdag. Songlines jobbar bland annat med att integrera nyanlända med hjälp av musik och kultur.

— De är jättestora och de ringde oss och ville att vi skulle komma dit och inspirera, säger Lutte Berg.

Lutte Berg har märkt av ett allt större intresse för världsorkestern ute i landet.

— Folk har börjat reagera och längre fram kommer vi också att åka till Tallin och spela, det blir vår första spelning utomlands. Det är mycket som händer på en gång nu, jag hade inte räknat med att det skulle gå så här fort. Men folk övar mycket hemma och är koncentrerade på repen.

De flesta av medlemmarna i orkestern är amatörer.

— Det är väldigt häftigt att se hur alla växer. Tisdagarna då vi repar är heliga och viktiga. Det är jättefint att se hur man kommer till repen efter att ha arbetat eller kämpat med språket på sfi hela dagen.

Utmaningen nu är att behålla det momentum som Flen Världsorkester har byggt upp.

— Det viktigaste är att inte luta sig tillbaka. Man måste ha nya utmaningar hela tiden, då växer projektet.

Flen Världsorkester

Flen Världsorkester startade för ungefär två och ett halvt år sedan.

Lutte Berg är initiativtagare och orkesterledare.

Orkestern har runt 35 medlemmar, som kommer från olika delar av världens hörn.

Musiken som spelas är influerad av musikernas olika kulturer.

Flen Världsorkester består till största del av amatörmusiker.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

FlenMusik
Relaterat