• Jeanette Lindahl med sonen Nikolaj planerar odlingscirkel i vår. Foto:
  • Jeanette tipsar om att odla kål: "Det är så gott och nyttigt – och lättodlat!", säger hon. Foto:
  • På gården har hon redan två köksträdgårdar, men hon vill bygga ut odlingarna. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Jeanette startar odlingscirkel i Sparreholm: "Vill bli självförsörjande"

Sparreholm

Jeanette Lindahl flyttade från de småländska skogarna till Sparreholm för två år sedan. I en villa utanför samhället bor hon tillsammans med sin sambo, sonen Nikolaj, två hundar och flera höns. Nu startar hon en odlingscirkel och hon hoppas på stort intresse.

– Man kan lära sig så mycket av varandra. Alla sitter med kunskaper om olika saker och det vore så roligt att kunna dela intresset med andra, säger Jeanette Lindahl.

Utanför huset ligger nattens snöfall vit över ängen, men odlingssäsongen har redan startat hemma hos Jeanette. Under starka lysrör förkultiveras en mängd olika kålsorter, basilika, purjolök och tomatplantor. Några har redan tittat ut ur jorden, några tar lite mer tid på sig.

– Förra året blev många av växterna så stora att jag inte kunde ha dem inne i glasverandan, men det var för kallt för att ställa ut dem. Så i år sådde jag lite senare än jag brukar, man får testa sig fram, säger hon medan hon visar runt bland plantorna.

Ute på gården, under det tunna snötäcket, har Jeanette anlagt två köksträdgårdar. Innan fanns här ingenting, men när vildsvinen bökade upp tomten tänkte Jeanette att hon lika gärna kunde så potatis i jorden. Sedan har trädgården byggts ut. Drömmen är att ha odlingar även ute på ängen framför.

– Målet är att kunna bli sånär som på självförsörjande, berättar Jeanette och hon beskriver hur hon skulle vilja ha fruktträd, bärbuskar och grönsaksodlingar på det stora området som tidigare varit en hästhage.

För några veckor sedan eftersökte Jeanette fler odlingsintresserade på facebook och redan nu har flera hört av sig om intresset för att starta en odlingscirkel.

– När jag bodde i småland hade jag kontakt med en grupp och det vore så roligt att få till en här också. Jag har bott här i två år, men det är svårt att lära känna människor på en ny ort. Så det vore roligt om man kunde få ihop ett gäng, fika och prata om odling.

Tre träffar är planerade i vår och Jeanette har börjat planera upplägget.

– Jag tänker att man kan ha ett fokus på självförsörjning och sedan olika teman kring det. Fika, dela med sig av erfarenheter och ha det trevligt bara, sedan vore det såklart roligt om någon av de som dök upp också hade barn så att Nikolaj får en kompis.

– Sen finns det mycket dovhjort och vildsvin i Sörmland, så man kan tipsa varandra om bästa stängslet också, skrattar Jeanette.

Jeanette berättar om sina många planer för gården, men hon saknar likasinnade människor att dela intresset med.

– Jag har så mycket planer i huvudet och det vore så roligt att kunna peppa varandra och sätta upp mål i en grupp. Så jag hoppas att många dyker upp när cirkeln startar.

Läs mer om dessa ämnen

Sparreholmodling