Den offentliga toaletten på busstorget i Malmköping har varit stängd i månader. Foto:

#kandulova: Offentliga toaletter fortsatt het fråga

Malmköping

I fjol beslutade kommunen att stänga ner den offentliga toaletten vid Stadshuset och tog i stället över skötseln av toaletten vid busstorget. Men den har varit stängd i månader. Nu undrar en kommuninvånare vilka partier som kan lova att se till att toaletten går att använda.

Tidningen har under fjolåret rapporterat om nedläggningen av den offentliga toaletten vid Stadshuset i Malmköping, som ledde till starka motreaktioner på flera håll. Enligt planen skulle kommunen i stället ta över skötseln av den offentliga toaletten vid busstorget, som tidigare sköttes av Malmköpings IF. Men toaletten har, efter att ha blivit utsatt för vandalisering, inte gått att nyttja på flera månader. Nu undrar en kommuninvånare vilka politiska partier som är beredda att ta ansvar i frågan.

"Kan du lova att toaletten på Malmköpings busstation sköts som ju kommunen lovade när toaletten i stadshuset stängdes? Det har nu gått flera månader."

Så lyder frågan som ställs till politikerna via Eskilstuna-Kurirens valsajt #Kandulova. Av de partier i kommunfullmäktige som svarat på frågan, kommer den starkaste reaktionen från Liberalerna.

"En turistort som Malmköping utan offentliga toaletter är en skandal", skriver gruppledaren Berit Hyllbrant i sitt svar.

Hur viktigt är det för er att det finns offentliga toaletter i Malmköping?

– Det är jätteviktigt. Det är över ett år sedan som vi ställde frågan i kommunfullmäktige om när toaletten skulle öppna. Innan sommaren skulle man lösa problemet, men nu är säsongen över och det är fortfarande inte fixat. Man har inte ansträngt sig ett dugg, säger Berit Hyllbrant och berättar vidare att människor har blivit tvungna att utföra sina behov i bland annat skogen.

– Jag vet att folk som varit på loppis blivit kissnödiga och sprungit upp till skogen.

Tage Persson, C, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Flens kommun, menar att kommunen arbetar aktivt med frågan om skötseln av offentliga toaletter.

– Den toaletten är gravt vandaliserad och är därför stängd tillsvidare. Den här förstörelsen har lett till en utredning om hur vi ska kunna ordna toaletterna på ett säkrare sätt och då tittar vi också på hur man gjort i andra kommuner och län.

– Samhällsbyggnadsnämnden intar enigt ett positivt förhållningssätt till offentliga toaletter i kommunen. En utredning behövdes och pågår för att komma fram till en hållbar och ekonomiskt försvarbar lösning.

Har man inte kunnat reparera toaletten vid busstationen under tiden som gått?

– Vi avvaktar utredningen innan vi beslutar något. Mitt parti har tagit initiativ till den här utredningen om hur man kan minimera risken för vandalisering på offentliga toaletter i hela kommunen.

Hur lång tid kommer utredningen att dröja? Det har ju gått ett tag nu.

– Jag hoppas på ett bra svar i höst, det är min ambition.

När kommunen har tagit på sig ett ansvar, är det då inte viktigt att man lever upp till det man har lovat?

– Det är självklart att allt som kommunen har hand om ska underhållas på ett bra sätt. Vandaliseringen har vi tyvärr inte kunnat skydda oss emot, säger Tage Persson.

Vill du ställa en fråga till politikerna?

Gå in på sajten kandulova.sormlandsmedia.se. Klicka på Skicka fråga. Där skriver du in din fråga som ska börja med "Kan du lova". Frågan kan som längst vara 140 tecken lång.

Du behöver uppge ditt namn och kontaktuppgifter till oss men behöver inte skriva under med ditt namn, du kan använda signatur.

Frågan ska gälla det politikerna i kommun eller landsting styr över, som vård, skola eller kommunikationer.

Frågorna publiceras efter hand.

Följ hur svaren på frågan du ställt kommer in på samma sajt. Du kan också dela din fråga, och politikernas svar, i sociala medier.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Flens kommunMalmköping#kandulovaVal 2018
Relaterat