• Mellösa Lions Clubs kassör Bert Andersson och årets pristagare Karli Zunko. Foto:
  • Karli Zunko. Foto:
1/

Karli Zunko prisas för kulturella gärningar

Hälleforsnäs
annons

Karli Zunko tilldelas årets kulturstipendium av Mellösa Lions Club. — Det är så inpräntat att engagera sig för andra, jag skulle inte må bra av att bara vara hemma, säger pristagaren.

Mellösa Lions Club delar varje år ut ett kulturstipendium till någon som utmärkt sig för kulturella gärningar. Årets pristagare Karli Zunko lämnade Slovenien för Sverige 1966 och lärde sig snabbt språket i det nya landet.

En erfarenhet han har nytta av i sina insatser för nyanlända där han ligger bakom språkcaféer i både Flen och Hälleforsnäs.

— Jag kom hit eftersom bror min var här, jag skulle egentligen bara köpa en bil och återvända. Tiden i början utan arbete pluggade jag hela tiden och läste cowboyböcker och började översätta dem, på det sättet lärde jag mig fort, säger Karli som tidigt engagerade sig i Folkets hus där han som invandrare fann en samvaro.

— Det blev också naturligt med fackligt engagemang, jag kom från ett land där det inte fanns men här kunde man vara med och påverka, det var fantastiskt.

Att föra samman människor från olika kulturella bakgrunder är ett tydligt exempel på hur Karli jobbar med kulturen alltid nära till hands.

— Man har fördel av att man själv är invandrare och vet hur man kan hjälpa till. För mig är det en inre drivkraft man inte kan värja sig mot, hjälpa andra är lika naturligt som att äta. Vi har en slogan i ABF, ingenting är omöjligt, och det är en bra tanke att bära med sig.

Livesändningar av opera på Folkets Hus i Hälleforsnäs och odlingsprojekt för nyanlända i Flen är fler exempel där Karli varit drivande, men nu har han nyligen gått i pension.

— Jag engagerar mig fortfarande och håller i odlingen och lite andra saker i ABF, säger Karli och det är kanske via just ABF de flesta känner till honom.

— Jag har verkat inom ABF i 47 år, jag började i Hälleforsnäs, men nu finns det bara en avdelning i hela Flen. Man slog ihop det till en i hela Sörmland men jag var en av dem som såg till att Flen inte gick med i den. Det är lite unikt i landet och det har visat sig vara lyckat. Vi var ekonomiskt och verksamhetsmässigt bankrutt då, men nu är vi faktiskt en av de ekonomiskt starkaste avdelningarna. Den gärningen gläds man åt, säger Karli Zunko.

Samlar och säljer för välgörenhet

Mellösa Lions Club har funnits i över 50 år.

Tidigare fanns även klubbar i Flen, Hälleforsnäs och Malmköping.

Verksamheten samlar in pengar som de skänker till välgörenhet, bland annat genom att tillverka tomtar till försäljning, härnäst på Hälleforsnäs bruksmarknad nästa helg.

Bidragen delas upp i tre där en tredjedel går till lokala behov, en tredjedel till nationella och den sista tårtbiten går till internationella insatser.

Läs mer om dessa ämnen

Kultur
annons

Mest delat denna vecka