• Snart drar klass nio på Flens Kristna skola till Polen och Krakow. Resan blir delvis möjlig tack vare bidrag från Sparbanken Sörmlands studieprojekt Kunskapsbanken. Foto:
  • David Steen och Naomi Makubuya. Foto:
1/

Klassresan går till en av Europas mörkaste platser

Flen

Det är bara några dagar kvar till klass nio på Flens Kristna skola förflyttar klassrummet till Polen och Krakow. Resans huvudmål blir besöket på Auschwitz-Birkenau.

— Det ska bli extremt kul att se platserna man läst om i historieböckerna i verkligheten, att verkligen få uppleva det och kul att dela upplevelsen med klassen, säger Naomi Makubuya.

Skolresan inkluderar, förutom sevärdheter, studiebesök och lättsammare aktiviteter som gokart och vattenland, en dag vid koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau.

— Det kommer vara gripande tror jag, jag kommer nog bli helt ställd. Jag tror inte man kommer kunna förstå riktigt trots att man är där, säger Naomi och hennes klasskamrat David Steen håller med.

— Man har hört berättelser om folk som sagt det varit fruktansvärt att vara där. Jag vet inte hur jag kommer känna men jag tror det blir lärorikt.

Resan berör flera skolämnen, såväl historia, religion och matematik som engelska och SO-ämnena vävs in. En del i engelskan blir elevernas presentationer om Sverige för en skolklass.

— Det kommer bli lite nervöst. Vi ska prata om svensk musik och media, Sverige har väldigt stor inverkan på resten av världen i såna saker. Det handlar om artister som Zara Larsson och hur Sverige skapat Spotify, säger Naomi.

— Jag och en till har svenska uppfinningar som kullagret, dynamit, dragkedjan, kylskåp och mer, säger David.

Engelskaläraren Glenn Woods har jobbat med att arrangera liknande resor på andra skolor tidigare.

— Jag hoppas att resan ska ha en inverkan och påverkan för ungdomarna hela livet, mer än en vanlig nöjes- och studieresa. Jag ser också fram emot att lära känna dem bättre, säger han.

Resan ligger på hösten av en anledning.

— Vi lägger den nu för att svetsa ihop klassen det sista läsåret, det blir en del strapatser som kan göra att man kommer samman bättre, säger Mats Wallin, svenska och SO-läraren som åker med som en av fyra vuxna.

— Vi vill uppmärksamma förintelsen och hålla det levande så det inte upprepas. Främlingsfientlighet ligger ofta lite latent tyvärr och det finns antisemitism på många håll. Det är en viktig orsak till resan men även att känna ett annat land, den medeltida staden Krakow och andra elever.

Den som vill kan följa klassens resa via webbadressen: polen17fks.blogspot.se.

Det största läget

Auschwitz-Birkenau var ett kombinerat koncentrations- och förintelseläger och det största nazityska lägret.

Omkring 1,3 miljoner människor deporterades till Auschwitz-Birkenau, varav 1,1 miljoner räknades som judar av nazisterna.

Omkring en miljon av dessa människor mördades i lägret, de flesta av dem i gaskamrarna.

Därutöver mördades även många andra i lägret. Av dessa var omkring 75 000 polacker, 21 000 romer, 15 000 sovjetiska krigsfångar och 15 000 fångar av andra nationaliteter.

Källa: Levande historia.

Läs mer om dessa ämnen

Skola

Mest delat denna vecka