• Kvarteret Degeln snett emot biografen i Flen ägs inom kort åter av Flens kommun. Foto:
  • Ödetomten kan bli plats för nya lägenheter. Foto:
1/

Kommunen köper nygammal tomt mitt i Flen

Flen

Fastigheter som tidigare var i kommunens ägo är snart tillbaka när kvarteret Degeln köps. Nu efterlyser kommunen fler privata aktörer som vill vara med och bygga vidare på Flens bostadsutveckling.

Det rör sig om fyra fastigheter som kommunen inom kort kommer att köpa av Peab. Fastigheter som kommunen för ett antal år sedan sålde men som de ögnat på ett bra tag.

— Vi köper tillbaka fyra men det var bara tre som vi sålde, Peab har köpt Gerhardssons snickeri sedan dess. Vi har kommit överens om ett avtal men det är inte påskrivet ännu, säger samhällsbyggnadschefen Peter Israelsson som inte vill nämna någon köpeskilling innan hela affären är i hamn.

— Det finns en färdig detaljplan som anpassades efter Peabs planer, de hade planerat för flerbostadshus med 85 lägenheter men har ingen avsikt att bygga nu, vårt syfte med köpet är att planera för byggnation och det är en del av vår planberedskap, säger Israelsson.

I kvarteret Degeln ingår det gamla Bröderna Gerhardsson Snickeri som etablerade sig på Kungsbrogatan 3 1948. Huset byggdes av den tidigare moderatpolitiken Urban Gerhardssons far två år tidigare.

Snickeriet är sedan länge borta och den med bra luktminne kommer ihåg dispyten Gerhardsson hade med kommunen kring vedeldningen som pågick i huset. Detta skedde 1999 och grannarna hade klagat på eldningen i den gamla vedpannan, det upphörde först efter att Miljönämnden åberopat miljöbalken och hotat med vite.

Men nu är det nya tider för kvarteret, kommunen hoppas främst på att en extern aktör kan komma in och inte bara bygga nya flerfamiljhus utan även förvalta dem.

— Att hitta byggare är inte svårt, det finns många intressenter och det är ett helt annat läge nu än när vi sålde. Men kommunen har inget egenintresse av att förvalta, kan vi ha externa som gör det är det kanske det intressantaste och vi skulle kunna sälja tomten vidare. Håller man sig inom den färdiga detaljplanen är det lätt att ge bygglov, säger Peter Israelsson och nämner Sjötorps Bygg, som just nu färdigställer bostadsrätter på kvarteret Pinglan i närheten av stadshuset, som ett bra exempel på hur han gärna ser utvecklingen även för kvarteret Degeln.

— Vi kommer börja med att röja tomten och sedan får vi se hur vi gör med gamla Gerhardssons snickeri.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Flens kommunFlenSamhälleInfrastrukturNäringsliv
Relaterat