• Den lilla konstgräsplanen utanför Stenhammarskolan är populär bland barn och unga, men även bland äldre fotbollsfantaster. Foto:
  • Daniel Danon. Foto:
1/

Konstgjord men naturlig mötesplats i Flen

Flen

Konstgräsplanen framför Stenhammarskolan har blivit en naturlig mötesplats för spontanidrott och möten mellan Flens unga.

Daniel Danon är en av initiativtagarna till konstgräsplanen. Han var tidigare ordförande i Flens IF Södra och sitter även med i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

— Jag satt lite på dubbla stolar där ett tag, men jag stod för vad jag sa, Flen behöver mötesplaster likt de som fanns i många andra kommuner och det måste vi politiker och folket förstå, säger Danon som tror att samlingsytor som denna kan verka förebyggande.

— Man tar ungdomarna från gatan och ger dem någonstans att ta vägen och något att göra. Det är förebyggande och vi vet var de finns. När det gäller ungdomar måste vi satsa, de är vår framtid och vi måste se till att de tar den rätta vägen, säger han och vittnar om att det är fler än barn och ungdomar som utnyttjar planen.

— Jag passerar varje dag och ser alla kategorier som är här och spelar, både unga och gamla. Till och med gymnasiet går ut och säger man vill ha idrottsprofil, då behöver vi dessa mötesplatser.

Danon har sedan länge lämnat ordförandeposten, men frågan om en konstgräsplan för spontanidrott och aktiviteter har levt sedan dess.

— Det var ett fullmäktigebeslut men det har varit svårt komma till skott. Från början ville vi ha en stor plan på grusplanen bakom Hammarvallen, säger Daniel Danon.

Mikael "Nacka" Skoglund sitter i styrelsen för Sörmlands fotbollsförbunds barn- och ungdomskommitté och var tidigare ledare i Flens IF Södras fotbollssektion. Han har varit drivande i frågan om den stora konstgräsplanen som ska byggas vid Hammarvallen och ser mycket positivt på den mindre planen vid skolan.

— Alla ytor som främjar fysisk aktivitet är ju bra. Jag har också sett att den är välanvänd och den inbjuder till spontanidrott, säger han och ser fler vinningar.

— Folkhälsan och barn och ungdomars fysiska aktivitet är viktiga och det borde också vara bra ur integrationssynpunkt där många olika nationaliteter kan enas och ha kul ihop.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

MänskligtSamhälleFritidfotboll
Relaterat

Mest delat denna vecka