• Sexåriga Filippa Wahl, från Sparreholm, går i skidskolans fortsättningsgrupp och har redan avancerat till stora backen. Foto:
 • Barnen i nybörjargrupperna värmer upp med en variant på "Under hökens vingar kom". Målet är att springa till andra sidan utan att bli fångad av vargarna, jag menar ledarna. Foto:
 • Bra glid under skidorna är alltid eftersträvansvärt. Foto:
 • Fortsättningsgruppen värmer upp med lite pulshöjande skejting inför kvällens skidskola. Foto:
 • Efter några åk klarar de allra flesta av att åka knapplift. Foto:
 • Sparreholmsfamiljen Oxana Erixon, med sönerna Tim, 13 år och Jens, 4 år, tinar upp med varm choklad i värmestugans kafeteria. Foto:
 • Skidläraren Carina Philipson har hand om nybörjargrupperna där bland andra syskonen Ylva Hammarlund, 5 år och storebror Ivan Hammarlund, 7 år, från Sparreholm deltar. Foto:
 • Metodiskt och lekfullt växer färdigheterna i backen fram. Fortsättningsgruppens skidelever kör portar i stora backen som de aldrig gjort något annat. Foto:
 • Filippa Wahl, 6 år, får hjälp med knappliften för att ta sig upp i backen av pistvakten Ulf Brotö. Foto:
 • Alpinfrälste Malmköpingsbon Carina Philipson har hjälpt till på skidskolan i Malmabacken sedan hon var 11 år. I dag kommer de som hon lärde upp för drygt trettio år sedan till skidskolan med sina egna barn. Foto:
 • Sexåriga Nora Tropp-Ekstrand, från Flen, får hjälp av sin låtsaspappa Emil Dacke att få på sig skidutrustningen. Hon är med i skidskolans yngsta gäng som går i gruppen Bamse. Foto:
 • Upp och ner upp och ner. I skidskolan kör barnen utan stavar för att snabbare lära sig balans och hållning. Det blir främst lite jobbigt när de ska ta sig fram den sista biten till liften. Foto:
 • Edvin Lagerbeck, 7 år, från Eskilstuna är redo att ge sig ut i backen. Mamma Chaterine Lagerbäck har hjälpt till att knäppa pjäxor. Med ett par respektingivande Dynastarlagg kan det bara inte gå fel. Foto:
 • Strängnäs alpina framtid på damsidan ser näst intill säkrad ut. Pappa David Nilsson hjälper dottern Emilia Nilsson, 9 år, på med pjäxorna. Lillasyster Josephine Nilsson, 8 år, står redo för backan och systrarna Elsa Medberg, 8 år och Alma Medberg, 9 år, ska bara byta toppluvorna mot en passande hjälm. Foto:
 • Skidskolans nybörjargrupper "Bamse" och Lille Skutt" blev snabbt fullsatta. Ledarna Stefan Blomkvist, Lotti Eriksson, Carina Philipson och Daniel Borgmyren borgar för att 20 skidhungrande elever når framgång i pisten. Foto:
1/

Lekfullt lärande för ett liv i backen

Malmköping

Få med sig skidorna, åka replift, hålla balansen och ploga.

— Det låter enkelt, men inte för den som är nybörjare. Det går inte att tvinga barn att lära sig åka skidor – det ska lekas fram, säger skidläraren Carina Philipson som i veckan lotsat 45 barn och ungdomar genom Malmköpings alpina skidskola.

När man svänger ner mot Malmabackens parkering är det som att kliva genom garderoben till C.S. Lewis böcker om Narnia. En lätt overklig parallellvärld, med finaste snö breder ut sig och förutom det dämpade ljudet från liftens roterande gång och några barnskratt är det tyst och stilla. Där upphör också likheterna. För någon ond häxa eller några lömska dvärgar syns inte till. Däremot finns ett stort gäng taggade knattar som fått skjuts till backen för att vara med på en av säsongens sedan länge fullbokade skidskolor.

— Här är jättebra. Stämningen är familjär, det är bra ordning och skidlärarna är fina med barnen, säger Annika Medberg som hjälper döttrarna Elsa och Alma att komma till rätta med utrustningen i det ombonade omklädningsrummet.

Familjen bor i Strängnäs och döttrarna är på skidskolan i Malmabacken för tredje året. I år har de sällskap av systrarna Josephine och Emilia Nilsson, som får hjälp av pappa David Nilsson och mamma Cecilia Schramm att spänna pjäxorna.

— Det är fantastiskt att det går att få till så fina backar när det inte finns någon snö annars, säger Cecilia Schramm som gillar upplägget med en intensivvecka i stället för att sprida ut lektionerna.

Dottern Josephine Nilsson, 8 år, debuterar på skidskolan och är inte oväntat den som först står redo för backen. Hjälmen sitter som gjuten och skidorna vilar lättsamt över vänster axel. När tidningen hälsar på har hon redan klarat av en lektion.

— Jag gillar sport och brukar kolla på skidåkning med morfar. Här börjar vi med att åka skidor utan stavar och det är spännande. I går provade vi att åka lift och det gick bra till slut, säger Josephine Nilsson.

Sjuåriga Edvin Lagerbeck, från Eskilstuna, har åkt skidor tidigare och ska vara med i en nybörjargrupp för lite äldre barn. I backens välsorterade skiduthyrning har han fått tag i ett par Dynastarlagg, som ser som skapta ut för att smiska pist.

— Att fånga liften är lite lurigt, men när man väl kommer med så brukar jag hålla balansen. Åkningen är kul och går bra intygar han trovärdigt.

I år firar Malmköpings alpina skidklubb 40-års jubileum och under januari och februari arrangerar MASK skidskola under tre vinterveckor. Mellan 45 till 65 elever i veckan är med, helt beroende på hur många ledare och skidskollärare som kan ställa upp.

— Det här är kul. Efterfrågan är enorm och det märks att det vi gör är populärt, säger Carina Philipson.

Hon är en av de sex skidlärare som håller i skidskolan och har under veckan hand om de allra yngsta eleverna, som är mellan fem och sex år gamla.

— På måndagskvällen när vi drar i gång står man där och tänker: Hur ska det här gå egentligen? Men det fungerar bra. Alla gör framsteg och resultatet vi ser på en vecka är fantastisk.

Innan skidorna spänns fast är det uppvärmning med en stor portion bus och lek på repertoaren. En version av "Under hökens vingar kom", där barnen ska undgå att fångas in av skidlärarna gör susen. Korta ruscher i snö med slalompjäxor får snabbt upp pulsen.

— Det går inte att tvinga barn att lära sig åka skidor – det ska lekas fram.

Carina Philipson vet vad hon pratar om. Hon har varit engagerad i föreningen sedan starten och sett många kullar med skidelever ta sina första vingliga skär ned för barnbacken.

— Jag började hjälpa till på skidskolan som elvaåring. De barn jag lärde åka skidor då kommer hit med sina egna barn nu, säger hon och skrattar.

Snart samlas de yngsta för att åka replift själva i barnbacken. Väl uppe på krönet släpps de iväg en och en för att parera portarna i mer eller mindre behärskade plogsvängar. I stora backen har de lite äldre barnen tagit sig an knappliften. Nybakade alpinlöften susar lekfullt ner för den strålkastarupplysta pisten och för en stund tror man nästan att man befinner sig på nattrace i Schladming.

Se fler bilder från skidskolan i Malmabacken på webben

Läs mer om dessa ämnen

MalmköpingBarnKultur/Nöje