• Jan-Olof Björk sitter i styrelsen för Naturskyddsföreningen i Flen. Under lördagen håller han i en fladdermusutflykt. Foto:
  • Dvärgfladdermus. Foto:
  • Med en ultraljudsdetektor kan Jan-Olof Björk lokalisera fladdermössen. Foto:
  • Under lördagen anordnar Naturskyddsföreningen i Flen en fladdermusutflykt. Foto:
1/

Letar efter ljusskyggt djur

Flen
annons

Med en ultraljudsdetektor hittar Jan-Olof Björk var fladdermössen är.

Under lördagskvällen har man chansen att få höra och se en fladdermus – då Naturskyddsföreningen i Flen anordnar en fladdermusutflykt.

Jan-Olof Björk pekar på håligheter under en bro och i ett träd. Det är ett par av de ställen där fladdermössen gillar att hålla till.

Normalt sett hör människor inte de skygga djuren, men Jan-Olof Björk har en ultraljudsdetektor som hjälp.

— Den transformerar ner ljudet till en hörbar nivå. Genom att höra dem och titta där man får starkast ljud kan man också se dem. Om inte annat så vet man om att det finns en fladdermus en bit bort, säger han.

Den bästa temperaturen för att ha chansen att se en fladdermus ute i skogen är när det är tio grader varmt, förklarar Jan-Olof.

— Men det kan också variera litegrann. Är de svältfödda och hungriga så jagar de oavsett förhållanden. Jag har sett fladdermöss ute mitt på dagen, framförallt efter vinterdvalan.

En fladdermus äter hela 2000 till 3000 insekter per natt.

— Då kan man ju tänka sig vad som skulle hända om de skulle försvinna, hur många insekter som skulle ge sig på oss, det hade inte varit så trevligt. De har en funktion i ekosystemet, säger Jan-Olof.

Det egna intresset för fladdermöss har funnits med länge. Han har alltid varit intresserad av naturen, bland annat av fåglar, och han köpte sin ultraljudsdetektor för att lokalisera fladdermöss för ett 20-tal år sedan.

— Från början var det mest fåglar och djur jag var intresserad av, nu är det mer helheten. Jag tillbringar mycket tid ute i naturen och gillar att fotografera det jag ser, berättar han.

— Ju mer man lär sig om naturen, ju roligare är det att vara ute. Man lär sig om olika miljöer och var vissa fåglar och djur trivs, då har man också förutsättningarna för att se dem. Det är väldigt intressant. Att vara i naturen är ett bra sätt att gå ner i varv på. Helst ska det inte vara någon trafik i närheten utan bara naturliga ljud. Det är som musik, det har ungefär samma avkopplande effekt, fortsätter Jan-OIof.

Jan-Olof har suttit i styrelsen för Naturskyddsföreningen i Flen sedan 80-talet. Under lördagen är det dags för en fladdermusutflykt som Jan-OIof leder.

De som vill delta på fladdermusutflykten möts upp i kväll klockan 18.30 vid bensinmacken i Malmköping, sedan är det samåkning därifrån till platser där fladdermössen upptäcks bäst. Mer information finns på Naturskyddsföreningen i Flens hemsida.

Fladdermöss

Fladdermöss är fridlysta i Sverige. Det har de varit sedan 1986.

I Sverige finns 17 fladdermusarter som förekommer regelbundet.

En fladdermus som hänger i bakfötterna med huvudet nedåt befinner sig i viloställning.

Fladdermusen använder sig av ekopejling. Det innebär att de ger ifrån sig ljud och lyssnar på ekot för att orientera sig.

De högfrekventa ljud som fladdermusen ger ifrån sig är så pass höga att människor normalt sett inte hör dem.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Djurnatur
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka