• Hasse Ljungkvist, Yvonne Udenius och Christer Jonsson laddar upp inför Hemvändardagen den 19 augusti. Foto:
  • Korpenlag från sent 30-tal och en fotbollssko ingen vill bli glidtacklad av. Foto:
1/

Minnet av dåtidens Flen vårdas

Flen

Lördag den 19 augusti är det dags för Hemvändardag i Thuleparken i Flen. Förra året var första gången Flens hembygdsförening testade konceptet och det blev en omedelbar succé.

— Vi var väl en 400 förra året så vi kanske kan få 600 i år. Det är många som var uppväxta här på 50 och 60-talen som kommer tillbaka, säger Christer Jonsson från föreningen.

Ordförande Yvonne Udenius har massor av fotografier från det gamla Flen, hur det såg ut på gator och torg, inuti industrierna och på skolorna. I år har man dessutom utökat med idrottshistorien och det är även på detta område en diger skara fotografier som Christer Jonsson och Hasse Ljungkvist bidrar med.

— Det är från slutet på 50-talet och 60-talet när Korpen var som störst i Flen. Vartenda företag hade ett fotbollslag, matcherna spelades på Varjaplan, den låg där sista Volvoparkeringen ligger nu. Det kunde vara flera hundra personer och kolla på kvällarna, säger Jonsson.

Korpenföreningar gick det 13 på ett dussin av och de fanns inom alla dess sporter.

— Vi har många bilder från Korpenlagen och framför allt ungdomssidan. Jag har fått många bilder från Kjell Flagstad som jobbade för EK, säger Jonsson som ser rum för utveckling.

— Jag har tankar på att få hit de friidrottare som var framgångsrika i landslaget, men det är saker som måste planeras längre i förväg, namn som Owe Lott, Lasse Falk och sådana namn. Friidrotten var stor här, säger Jonsson som också umgås med tanken på att framöver försöka locka hem löparen Dan Waern som numera bor i Boråstrakten.

Arrangemanget varar mellan klockan 12 och 15 och visar upp närmare 250 bilder från en svunnen tid.

— Vi kommer ha kaffeservering, korv och lotterier men ingen specifik underhållning, det var det ingen som lyssnade på i fjol, det var nästan bara störande för alla gick runt och pratade. Det är därför man kommer hit, för att umgås och prata om gamla minnen, det behövs inte mera, säger Udenius och visar att foto av Norra Kungsgatan där Tea-lokalen är det enda som verifierar att det faktiskt är denna plats som avbildats.

— Det är sådan skillnad på hur staden ser ut, det tycker folk är roligt att se och minnas.

Men en mindre dragning kommer ändå att hållas.

— Jag hade tänkt att vid en viss tid berätta historien om Thuleparken. Då får de som är intresserade samla sig och det tar en 20 minuter. Det är en rolig och lättsam historia, nästan som en saga, säger Udenius.

Hemvändardagen erbjuder också ett annat tillfälle värt att ta tillvara på för hembygdsföreningen.

— Vi ska jobba på medlemsvärvning av de gamla flenarna, att de satsar 150 kronor om året skulle lätta upp för oss, säger Christer Jonsson.

Rik bildskatt

Vad: Hemvändardag, en dag då minnet av hur Flen en gång såg ut vårdas. Det ägnas också en tillbakablick på den rika idrottshistorien som staden och kommunen förfogar över. Över 250 bilder från samhället och idrotten visas upp, det blir även enklare föredrag, mat och kaffeservering.

Var: Thuleparken i centrala Flen.

När: Lördag 19 augusti.

Tid: Klockan 10 till 15.

Läs mer om dessa ämnen

FlenSamhälle

Mest delat denna vecka