Jon tar sig upp på snökullarna som kanonen skapar och kollar djupet, som nu är på omkring fyra meter i en av högarna. Snön ska senare spridas ut i backen. Foto:

Minusgraderna ger förening slalomhopp

Malmköping

En hel del kvar att göra – men snart kanske slalombacken kan öppna i Malmköping. Nu går snökanonerna på högvarv inför säsongen.

Det är en kall torsdagsmorgon och snökanonerna har stått i gång sedan i onsdags eftermiddag. Snön yr och luften känns fuktig av stänket från kanonerna. En snöoas, för utanför skidområdet ligger snön fortfarande tunn.

Redan när den första snön faller blir människor skidsugna, men det tar tid att ställa i ordning en skidbacke på Malmköpings breddgrader.

– Folk kan ringa i oktober och fråga när backen öppnar, skrattar Jon Philipsson när han berättar om alla faktorer som spelar in.

– Minst tre minusgrader flera dagar i rad behöver det vara. Luftfuktigheten spelar in också, sen är vi ju en ideell förening så det krävs att folk ställer upp när snötillverkningen ska starta, säger Jon Philipsson.

  • Jon Philipsson är ordförande i Malmköpings Alpina skidklubb och är ofta på plats och jobbar med snön. Foto:
  • Snökanonerna kastar ur sig en blandning av luft och vatten och bildar en snöoas i ett i övrigt snöfattigt januari. Foto:
  • Foto:
1/

Just nu är fyra av åtta snökanoner i bruk och arbetet kräver att någon hela tiden vakar över maskineriet så att inga fel uppstår. Nu är tanken att snön ska tillverkas fram till helgen och Malmköpings Alpina skidklubb hoppas kunna öppna backen till nästa helg.

– Det har varit lite olika väderrapporter, men vi hoppas kunna öppna backen helgen efter denna, säger Jon Philipsson.

Foto:

Skidskolan som hålls varje år startar vecka 4.

– Till skidskolan försöker vi ha backen färdig, det är ett datum som vi försöker hålla. Men vissa år har det blivit att vi bara kunnat öppna skidskolan och inte för allmänheten.

Malmabacken lockar människor från hela länet berättar Jon Philipsson.

– Vi har ett stort uppsamlingsområde, fastän det finns backar i Katrineholm och Eskilstuna. Det är roligt, men folk tycker väl att det är smidigt med att vi har allt på en och samma plats. Skiduthyrning, cafeteria... Men det krävs en stor organisation när vi ska hålla öppet.

Foto:

Prio ett är slalombacken. Men förra året började klubben med att ordna längdskidspår i det nyinvigda elljusspåret, något som de vill fortsätta med.

– Vi kommer att börja med en slinga och sen bygga ut den, men det blir när vi fått ordning på backen. Det är många som letar längdspår, så det är uppskattat och vi var väldigt stolta att vi kunde genomföra det förra året.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

MalmköpingSkidorSkidsportsnö vinteridrott väder
Relaterat