En 18-årig man har nu dömts för att ha krossat fönster vid akuten ambulansintag i Katrineholm. Foto:

Misstänkt för mordbrand – nu har 18-åringen dömts för grov skadegörelse

Katrineholm/Flen

Den man som i januari slog sönder Kullbergska sjukhusets akutintag har dömts för grov skadegörelse. Han är som vi tidigare berättat också misstänkt för helgens mordbrand på Migrationsverket i Flen.

Det var den 28 januari i år som 18-åringen kördes till Kullbergska sjukhuset, eftersom han skadat sig när han slagit sönder en fönsterruta på Migrationsverkets lokaler i Flen. På Kullbergska vägrade mannen låta sig sys av läkare och i väntan på transport tillbaka till Flen gick 18-åringen bärsärkargång och slog sönder en telefon och ett antal fönsterrutor vid akutintaget på sjukhuset.

Bland annat krossade han rutor vid ambulanshallen och personalen fick låsa dörren till akutens väntrum då de var rädda för att han skulle ta sig in och skada någon. Efter mannens framfart låg krossat glas vid infarten till ambulanshallen och ambulanserna kunde inte köras in utan att riskera punktering. Kostnaderna för att åtgärda skadorna efter skadegörelsen beräknas kosta 35 000 kronor.

Polisen grep mannen som senare anhölls. Inför häktningsförhandlingen uppges 18-åringen ha kissat i tingsrättens arrestrum.

I samband med åtalet yrkade åklagaren på att mannen skulle genomgå en paragraf 7-undersökning. Den läkare som undersökte den mannens psykiska tillstånd konstaterar att en allvarlig psykisk störning kunde misstänkas.

Nu har mannen dömts till villkorlig dom för den grova skadegörelsen på akuten i Katrineholm och två fall av skadegörelse i Migrationsverkets lokaler i Flen. Att döma 18-åringen till skyddstillsyn var inte aktuellt då mannen har fått ett beslut om att han ska utvisas från Sverige.

Vid 12.30-tiden i lördags larmades SOS om en fullt utvecklad brand i källaren på ett asylboende på Migrationsverkets område i Flen. Ingen av de boende i huset kom till skada, men två väktare fick föras till sjukhus efter att ha andats in rök

Klockan 14.13 på lördagen greps den 18-årige mannen, som bor på anläggningen och han misstänks nu för mordbrand.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

FlenKatrineholmKullbergska sjukhusetMordbrandSkadegörelse
Relaterat