Helene Persson och Åsa Lind har nattvandrat i många år. Nu lämnar de kunskaperna vidare på ett möte på onsdagskvällen men låter andra ta över nattvandringen. Foto:

Nattvandring i Malmköping kan återkomma

Malmköping

Oroligheter på sista tiden i köpingen gör att det nu tas initiativ till att starta nattvandring. Men det har funnits nattvandring tidigare som lades ner så sent som i vintras, på grund av ointresse från föräldrar.

På onsdag kväll den 13 klockan 19.00 hålls på fritidsgården ett möte om att starta nattvandring i Malmköping. Det är den senaste tidens oroligheter med eldning vid slalombacken och i skogen som ligger bakom initiativet. Räddningstjänsten har fått rycka ut flera gånger. Dessutom ska en brand ha startats vid Malmaskolan i fredagskväll.

– Det är på gång med oro i Malmköping. Då är det bättre att stävja det direkt. Det här är ett sätt, säger Carina Carlsson, Malmköpingsbo och förälder.

Hon är en av initiativtagarna till nattvandringen. Carina Carlsson vill se ett vuxenengagemang.

– Det handlar om att vi ska vara ute och synas. Vi är inte ute efter att hålla ögonen på barnen. Det är inget civilgardetänk utan det handlar om att vi ska vara ute bland barnen.

De unga ska kunna vända sig till de vuxna.

– Vi ska skapa trygghet. Det ska vara tryggt och bra för alla, det är det vi strävar efter, säger Carina Carlsson.

Vilka får komma på mötet och engagera sig?

– Alla vuxna, man behöver inte vara förälder. Det kan vara hundägare som ändå är ute och promenerar.

Men nattvandring i Malmköping är inget nytt. Det har funnits i många år och så sent som i vintras lades den ner på grund av att få ville engagera sig. Åsa Lind och Helene Persson jobbar på fritidsgården men har varit engagerade som föräldrar i nattvandringen. När de ville låta andra ta över var det ingen som ville.

– Vi har försökt gå ut till skolor och få föräldrar att engagera sig men vi har inte fått något gehör, berättar Åsa Lind.

Tidigare har det varit ett tiotal föräldrar som har nattvandrat men i takt med att deras ungdomar har blivit vuxna vill de inte längre vara med.

– De har tröttnat på att vakta andras barn, säger Åsa Lind.

Nu har dock Åsa Lind och Helene Persson erbjudit sig att hålla i mötet om nattvandring som är på onsdagskvällen. Detta för att lämna både sina kunskaper och stafettpinnen vidare till nya föräldrar. Till mötet för att informera kommer också Janne Lundholm som är verksamhetschef på stiftelsen Nattvandring.nu.

Läs mer om dessa ämnen

MalmköpingUngdomar