• Mahmood Khaleel och Nidhal Alfarhan åt baklava på marknaden. Foto:
  • Kommunalrådet Anders Berglöv (S) invigde den nya marknadsplatsen och tackade dem som engagerar sig ideellt för att anordna marknaden och på så sätt få in pengar till de lokala idrottsföreningarnas barn- och ungdomsverksamheter. Foto:
  • Inga-Lill Jävergren och Ann-Margret Olofsdotter från Strängnäs sålde stickat hantverk. Foto:
  • Leif och Margaretha Moby handlade av Ahmed Raba och Ibtisam Raba, ej med på bilden. Foto:
  • Anna-Karin Andersson och Carola Nordgren från Bruksvävarna med duken som har brukets färger. Foto:
1/

Nya marknadsplatsen är invigd

Hälleforsnäs

På ett bruksområde som har förvandlats mycket de senaste åren hölls på lördagen marknad. Platsen där gjuteriet tidigare stod invigdes av kommunalrådet och är nu ny marknadsplats.

På lördagen anordnades traditionsenligt marknad i Hälleforsnäs. Första Bruksmarknaden hölls 1992. På Bruksområdet har mycket hänt sedan dess. I dag är gjuteriets verksamhet historia, gjuteribygganden har rivits och ersatts med en grusplan med platser att ställa upp husbilar på. Grusplanen är från och med i år också plats för Bruksmarknaden. Därför startades årets marknad med att kommunalrådet Anders Berglöv (S) invigde den nya platsen.

– Bruksmarknaden är ett bra exempel på hur människor går tillsammans och skapar något. Målet är att skapa en knutpunkt och att stötta ungdomsidrotten i Hälleforsnäs. Det är värt att ge all högaktning till dem som arrangerar i dag, i en tid när det är svårt att få folk att engagera sig, sa Anders Berglöv.

På Bruksområdet fanns så väl tillresta som helt lokala knallar. Vid ett bord stod Bruksvävarna, som normalt håller till i Folkets hus i Hälleforsnäs. De sålde bland annat dukar vävda i brukets färger. Grå för järnet, svart för sotet, orange för smältan och turkos för slaggen.

Bakom ett annat marknadsstånd stod Hälleforsnäsborna Ibtisam och Ahmed Raba och sålde olika slags piroger med köttfärs, ost och grönsaker samt backlava.

– Vi har stått på marknader i tio år. Ibland går det bra att sälja och ibland mindre bra, berättade Ibtisam Raba.

Handlade av henne gjorde Leif och Margaretha Moby, som brukar gå på Bruksmarknaden.

– Jag har träffat gamla arbetskamrater och skolelever på marknaden, berättade Margaretha Moby som har jobbat på Bruksskolan i 42 år.

– Marknaden blir en hemvändardag, sa maken Leif Moby.

Försäljarna Inga-Lill Jävergren och Ann-Margret Olofsdotter från Strängnäs sålde stickade vantar, mössor och jultomtar. De stod på marknaden för femte året.

– Bruksmarknaden har blivit en tradition. När man hittar ett ställe som är trevligt vill man komma tillbaka, sa Ann-Margret Olofsdotter.

– Det är trevligt för det är alltid mycket folk här och man säljer bra, berättade Inga-Lill Jävergren.

Läs mer om dessa ämnen

HälleforsnäsMarknad