Per Ragnar kommer till Flen och Helgesta kyrka på söndag. Foto:

Per Ragnars show om Luther i Helgesta kyrka

Helgesta

På söndag blir det Martin Luther för hela slanten i Helgesta kyrka och fram träder en lite annorlunda bild av Luther än den vanliga.

I år är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser på kyrkporten i Wittenberg. Luther, munken från tyska Sachsen, var kritisk till flera delar av vad kyrkan stod för, bland annat att man kunde köpa sig fri från straff för onda handlingar.

Hans kritik blev starten på reformationen och födelsen av den protestantiska kyrkan, även om det inte var hans intention att sätta en kil i kyrkan.

500-årsjubileet firar skådespelaren och författaren Per Ragnar i en timmeslång föreställning som just nu turnerar runt i kyrkor över hela landet. På söndag kommer han till Helgesta kyrka.

— Det handlar om Per Ragnars syn på hur Luther var. Man pratar mycket om att ha Luther på sina axlar, plikten och att man ska jobba. Men Ragnar säger något annat, jag är väldigt spänd på det här och ser fram emot det med väldig entusiasm, jag tror det blir bra och uppskattat, säger Christer Hjelmare, kyrkoråd i Flen Helgesta-Hyltinge församling.

Många kanske minns Per Ragnar från tv-serien "Tre Kronor" där han spelade pastorn Sten Frisk. Han har även medverkat i produktioner som "Låt den rätte komma" in och Strindbergs "Röda rummet".

Han har också programlett "Go Morron Sverige" och skrivit runt 20 böcker, en av dessa titlar är "Luther, död eller levande".

Ragnar gestaltar reformisten Luther som mer levnadsglad än tungsint som är den gemene bilden av Luther.

— Efter många års umgänge med Luther fann jag en man med båda fötterna på jorden och huvudet i himlen, säger Per Ragnar i ett pressmeddelande.

Denna syn märks i föreställningen som är en berättelse om en man med en humoristisk sida och omsorg, om en man som kämpade med sin tro på Gud och som hade sina tvivel.

Föreställningen, som inkluderar orgelmusik framförd av Patrik Sandin, börjar klockan 18 på söndag och är gratis. Christer Hjelmare hoppas att många tar chansen att se föreställningen.

— Om man inte kan ta sig dit själv kan vi bjuda på skjuts om man föranmäler sig. Är det bara några stycken som anmäler sig tar vi kyrkbussen, annars tar vi privata bilar eller hyr en buss.

Läs mer om dessa ämnen

Svenska kyrkan

Mest delat denna vecka