Skender Zekic, ordförande i Romska Svenska Kulturföreningen i Flen, vill att det satsas mer på idrott för barn och unga i kommunen. Foto:

Skender Zekic vill se större satsning på idrott i Flen: "Ungdomarna går till andra lag"

Flen

För fem år sedan bildade Romska Svenska Kulturföreningen i Flen ett fotbollslag med förhoppningen att förena ungdomar med olika bakgrund. I dag går utvecklingen åt motsatt håll, menar föreningsordföranden Skender Zekic.

Skender Zekic har varit ordförande för Romska Svenska Kulturföreningen i Flen (Romska Svenska KF) sedan starten för nästan tio år sedan. De första åren hade föreningen endast kulturell verksamhet, men så fick Zekic en idé om att förena kommunens ungdomar under ett tak.

– Jag hade precis genomgått en stor operation och var deprimerad efter det. En kurator sa att jag måste hitta på något för att må bättre, och jag gick runt och kollade vad ungdomarna hade för sig och småpratade med dem. Då tänkte jag att jag ville göra något för ungdomarna.

Han skulle dra i gång fotbollsverksamhet i föreningen för att förena ungdomar med olika bakgrund och förebygga ungdomskriminaliteten i kommunen. Så drog Romska Svenska KF i gång sin fotbollsverksamhet 2013. Till en början var det bara barn med romsk bakgrund som deltog, men efter ett tag gick utvecklingen i rätt riktning och laget fick så småningom medlemmar med olika bakgrund.

– Jag ville att alla skulle få en chans att spela fotboll, även de som inte hade råd eller möjlighet att köpa utrustning på egen hand.

I dag har Romska Svenska KF drygt 150 medlemmar och olika lag barn och unga födda 2000 upp till 2010. Spelarna behöver inte stå för all fotbollsutrustning själva, utan får hjälp av klubben. Men det blir tungt för föreningen att bekosta en hel del när man inte får tillräckligt med sponsring, menar Skender Zekic.

– Vi har några få sponsorer och får hjälp av kommunen med att hyra plan för barnens träning, men det räcker inte. För att vi ska få möjlighet att fortsätta behöver vi sponsorer. Vi har frågat runt men det är nästan ingen som vill sponsra klubben.

Ett annat problem är att klubben inte har blivit ett tak som förenar alla barn och ungdomar.

– Vi har barn och unga som är nyanlända eller har invandrarbakgrund, men vi saknar svenska barn, vi vill att alla ska komma, säger Skender Zekic.

Vad det bror på, vet han inte.

– Kanske kulturkrock. Ett annat stort problem för hela Flen är att ungdomarna väljer att gå till andra lag utanför Flen. Jag vill att de ska komma tillbaka till Flen och utveckla föreningslivet här.

Skender Zekic tror att det måste satsas mer på idrottsverksamhet i kommunen för att ungdomar ska välja att stanna här. Han menar att en större satsning från kommunens och företagarnas sida även skulle gynna den framtida utvecklingen. Både genom att förebygga ungdomskriminalitet, men också genom att bidra till en lyckad integration.

– Vi har ungdomar i laget som tidigare har haft problem med kriminalitet. Idrott är förebyggande och det gäller inte bara vårt lag eller fotbollen, utan alla lag och idrottsgrenar.

– Vi har bara en sporthall på vintrarna och den är ofta upptagen med innebandy eller basket. Det finns små lokaler på Söderskolan men det funkar inte alltid. Vi har fortfarande inte konstgräs i Flen fast de pratade om det för längesen, säger Skender Zekic.

Jan-Åke Henriksson, Vd för Flens Kommunfastigheter AB (FKAB), berättar att konstgräsplanen, som har diskuterats länge, äntligen kommer att stå klar till hösten. Den nya sporthallen, som kommer att ligga i direkt anslutning till Flens nya F-6 skola, beräknas vara färdig till årsskiftet.

– Konstgräsplanen är färdigprojekterad och klar så vi kör i gång direkt efter semestern. Sporthallen är på väg upp den med, och kommer att vara disponibel för föreningslivet också. Det här är ett jättebra komplement till Hammarvallen, säger Jan-Åke Henriksson.

Romska Svenska KF i Flen - fotboll

Olika lag för pojkar födda mellan 00-10, samt ett A-lag.

Saknar flicklag då det enligt föreningsordföranden Skender Zekic råder brist på tränare.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

FlenBarnFöreningslivUngdomarfotboll
Relaterat