• Heda Ljung strax före Albin Luong närmar sig målet i Skoljoggen. Foto:
  • Mohammed Abukar och klasskompisen Matin genomförde loppet till synes med glädje. Foto:
  • Ibrahim, Kawsar, Amina, Gore, Neebal och Atena på Söderskolan vilar ut efter att ha sprungit. Foto:
  • Mikael Hedström håller i uppvärmningen. Foto:
  • Elliott Lundqvist med tidig segergest. Foto:
  • Det gäller att vätska upp efter löpning. Foto:
  • Uppvärmning inför Skoljoggen på Söderskolan. Foto:
  • Barnen på Söderskolan var trötta men glada efter att ha sprungit. Foto:
  • Söderskolan var en av tre skolor som deltog i Skoljoggen. Foto:
1/

Skoljoggen samlar på både hälsa och pengar

Flen
annons

Tre av Flens skolor deltog under onsdagen i Skoljoggen, ett kortare lopp initierat av Skolidrottsförbundet. Och barnens löparvilja var det sannerligen inget fel på.

Klockan är kvart i nio på den soliga onsdagsmorgonen och omklädningsrummen vid Hammarvallens IP fylls av hundratals barn från Nybbleskolan med spring i benen.

— Idag är det sex klasser, F-3, som springer och i morgon kör vi mellanstadiet. Det är runt 130 elever, säger Mikael Hedström, idrottsläraren från Nybbleskolan som tillsammans med flera andra lärare har fullt upp med att få eleverna ombytta och redo för uppvärmning på löparbanorna.

— Vi springer ungefär 2,2 kilometer i elljusspåret och det är viktigt, och bra, att alla kan göra det efter egen förmåga. Det finns alltid dem som älskar att springa på fort men vissa går och vissa lunkar, säger han.

Skoljoggen syftar till att främja motion och hälsa men även samla in pengar till behövande. Årets insamling, de så kallade spingslanten, går till Clowner utan gränser.

— Vi gör det här varje år och det är flera värden i det. Dels traditionen och motionen och att man springer för andra barn och dels att barnen får vara ute och ta del av friluftslivet, säger Mikael Hedström och hjälper ytterligare ett barn att snöra skorna.

Förutom Nybbleskolan var även Söderskolan och Flens Kristna Skola i löpartagen. Efter att ha sprungit satt flera av eleverna i klass två och tre på Söderskolan och återhämtade sig. Lite tufft men roligt, var kontentan.

— Vi fick välja mellan att springa och gå, men jag sprang. Vi började springa nere vid vattnet, berättar Neebal, en av eleverna som var med i Skoljoggen.

— Innan vi började dansade vi alla med en av lärarna. Jag är nöjd med hur det gick för mig, men jag är trött nu, fyller Kawsar i.

Just uppvärmningen är något som flera av barnen nämner med glada miner. De fick dansa till tre olika låtar innan det var dags att springa.

— Efter det fick vi stå och vänta bakom ett rep. Sedan gick repet av och då fick vi springa, berättar Atena.

Clowner får pengar

Överskottet från insamlingen av Springslanten i samband med Skoljoggen tillfaller en förmånstagare i form av en välgörenhetsorganisation.

Förmånstagare under åren 2017-2021 är Clowner utan Gränser.

Källa: skolidrott.se.

annons

Mest delat denna vecka