Skulle använda gasolgrillen för första gången – hade kunnat sluta i katastrof

Flen
annons

De boende i huset i Orrhammar skulle grilla en trevlig lördagsmiddag. Då orsakade gasolgrillen en brand.

– Det är relativt ofta det händer sådana grejer med den här typen av grill, säger Pål Kurucz, insatsledare på Flens räddningstjänst.

Det var vid 18-snåret på lördagskvällen som räddningstjänsten larmades till en fristående villa i Orrhammars fritidsområde utanför Flen.

– De som bodde där använde gasolgrillen för första gången. Det är lite oklart ännu, men det verkar som att de antagligen inte fick på reduceringsventilen ordentligt på gasbehållaren. Den läckte litegrann. Så när de startade grillen puffade det till och började brinna i närheten, säger Pål Kurucz.

Tack vare rådigt ingripande från de som skulle grilla spred sig aldrig elden. De använde vatten för att släcka den lilla branden själva, kopplade ifrån grillen och ställde den en bit längre från huset.

Den här typen av bränder är inget ovanligt fenomen.

– Det är relativt vanligt att det händer sådana saker när man ska använda grillen för första gången någonsin eller för första gången för året. Den kan ha stått undanstuvad över hela vintern och kanske vara lite gammal också. Vid första användningen måste man vara extra noggrann och kolla så att det inte finns något läckage, att slangen inte har spruckit och så vidare, säger Kurucz.

Har du några andra tips?

– Det är viktigt att ha ordentlig koll på grillen, så att man inte lämnar den utan bevakning. Sedan är det bra om grillen står en bit från alla byggnader.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

RäddningstjänstenFlenbrand
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka