Näringslivschef Mikael Larsson och Jan-Åke Henriksson, Vd för Fkab var på plats och föreläste. Foto:

Stora planer för Bruket i Hälleforsnäs – heldag om turismen i länet

Hälleforsnäs

Helt nyrenoverade lokaler i Bruket, så när som på kvällen innan, fylldes upp av Sörmlands företagare som var nyfikna på länets framtid. Framtidplaner för Bruket i Hälleforsnäs presenterades och Flens kommun berättade om hur det tagit fram sin nya översiktsplan.

Det hölls flertalet seminarier, många med ett fokus på digitalisering och marknadsföring för besöksnäringen. På plats fanns bland annat näringslivschefen i Flens kommun Mikael Larsson och Jan-Åke Henriksson, Vd för Flens kommunfastigheter samt ett flertal företagare från hela Södermanland. Bakom dagen stod Sörmlands turistutveckling AB, STUA.

Bland annat avhandlades historian bakom Bruket i Hälleforsnäs och dess framtid. Fkab:s Vd Jan-Åke Henriksson berättade bland annat om det som från en början verkade omöjligt att genomföra.

– Hälleforsnäs är ju Hälleforsnäs, det finns ingen naturlig genomströmning av besökare hit. Därför kändes det lite som ett "mission impossible" när vi började spåna på vad man kunde göra av området, som kommunen köpte loss för ett par år sedan, säger han.

  • Bakom årets framtidsseminarium stod STUA, Sörmlands turismutveckling AB. Foto:
  • Näringslivschefen under sin föreläsning om översiktsplanen i Flen. Foto:
1/

I dag finns ateljé, utställningslokaler, turistbyrå och mejeri bland annat i lokalerna där det en gång i tiden tillverkats kanoner.

– Att vi fått hit exempelvis lager 157, Jürss mejeri och konstnärer känns jättebra. Syftet har alltid varit att få fart på området och göra det säljbart. Vi hoppas kunna locka hit mer detaljhandel och andra upplevelser för hela familjen, säger Jan-Åke Henriksson.

Nu ligger det ett fokus på att utveckla matupplevelsen på platsen. På plats i dag finns mejeriet, Jürss mejeri, och snart flyttar också cateringföretaget Axellent in i de nya lokalerna ovanför mejeriet, där dagens seminarium hölls. Bakom Axellent står Axel Johnsson som tidigare haft sin bas i Sparreholms slott. Han tjuvstartade verksamheten under framtidsseminariet på onsdagen med att bjuda på en kallbuffé och fika.

– Jag kommer öppna inom kort, men jag har inget exakt datum som jag kan säga, säger Axel Johnsson, medan han röjde runt i det nya köket i Bruket.

Axel Johnsson tjuvstartade sin nya verksamhet på Bruket genom att bjuda på kallbuffé och fika. Foto:

Även näringslivschefen var på plats, Mikael Larsson, han berättade under sin föreläsning om hur Flens kommun jobbat med sin nya, digitala översiktsplan.

– Vi har velat göra det enklare för bland annat besöksnäringen och turistverksamheter att etablera sig här i Flen. Oftast har planer bromsat in när det kommit till detaljplanerna och här har vi velat bli mer flexibla, säger han.

Nu hoppas han att insikterna som kommit kan tas vidare.

– I översiktsplanen kan man nu se vad det finns för verksamheter, var nya verksamheter kan passa in och var det inte passar in. Vi hoppas att det kommer bli lättare för någon som exempelvis vill öppna en camping att etablera sig. Då kan vi säga direkt, ja, här kan du starta upp din verksamhet, säger Mikael Larsson.

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

Flens kommunFlenHälleforsnäsEkonomi/FöretagNäringslivTurism
Relaterat