• Lärarna Lena Eklöf, Astrid Andersson, Karin Hellström, Susan Marie Payne och Annika Engvall med rektor Carolina Eriksson längst fram. Foto:
  • "Det känns som att vi redan vunnit", säger lärarna om nomineringen. Foto:
  • Bruksskolan i Hälleforsnäs har 170 elever. "Det är en enorm fördel att vara en liten skola, man hinner lära känna och se alla barnen och deras behov", säger Lena Eklöf. Foto:
  • Glatt gäng utanför Bruksskolan. Foto:
  • Foto:
1/

Storskräll för Bruksskolan – fem lärare nominerade till gala

Hälleforsnäs

Eleverna på Bruksskolan i Hälleforsnäs verkar tycka om sina lärare. I år har de nominerat hela fem stycken till Lärargalan, en gala som vill lyfta fram förebilder inom läraryrket.

Det är en glad stämning i lärarrummet på Bruksskolan i Hälleforsnäs. I år är det första året som elever i årskurs 4-6 får nominera sina lärare, något som Bruksskolans elever tagit fasta på. Fem stycken lärare ska få åka i väg på Lärargalan på Berns i Stockholm.

Det är eleverna själva som nominerar sina lärare och i motiveringarna lyfts bland annat egenskaper som snäll, rättvis och förmågan att få eleverna att vilja lyssna fram.

– Det känns som att vi redan vunnit. Eller, vi har redan vunnit, rättare sagt, säger Karin Hellström, pensionär som vikarierar som bland annat mattelärare.

– Ja, det här är verkligen ett kvitto på att eleverna gillar skolan och sin utbildning här. Det är en vinst för oss att vara nominerade, säger Lena Eklöf, som jobbar som elevhandledare på skolan.

Till en början var nomineringen inte helt klar för alla lärarna.

– Jag bläddrade förbi inbjudan till galan i mejlkorgen, jag tänkte att det bara var reklam. Men sen förstod jag ju, berättar Annika Engvall, idrottslärare.

– Och jag fick mejlet när jag landade på flygplatsen efter en semester. Jag skrek högt av glädje och hela planet vände sig nog om och tittade mot mig, säger Karin Hellström.

Att deras elever, som alla är mellan tio och tolv år gamla, i årskurserna 4-6, har nominerat dem känns häftigt.

– Att så unga elever har skrivit och skickat in sina motiveringar känns så häftigt, de är så unga, säger Lena Eklöf.

Fem av skolans 34 anställda är alltså nominerade till årets lärargala, något som verkar mycket för en liten skola i Hälleforsnäs.

Har ni pratat med eleverna om att möjligheten att nominera finns?

– Nej, det har vi inte gjort. Jag vet inte hur de fått reda på det, säger Astrid Andersson, mentor för årskurs fyra och lärare i SO, bild och svenska.

Rektor Carolina Eriksson inflikar.

– Eleverna måste ha sett en liten informationslapp på anslagstavlan och själva tagit beslutet, det känns jätteroligt att det är på deras egna initiativ, säger hon.

Förra året tog Vedran Maras, lärare på Stenhammarskolan i Flen, hem den tunga titeln "Årets lärare inom gymnasieskolan". I år kom 25 000 nomineringar från landets elever in, varav sju stycken lärare är verksamma i Flen.

Vad betyder det här för skolan och er?

– Jag tror det betyder mycket för skolan och för Hälleforsnäs, att skolan lyfts fram, säger Lena Eklöf.

– Ja, det betyder mycket för oss, vi har väldigt kompetenta lärare i Hälleforsnäs och det känns jättebra att det lyfts fram, säger Carolina Eriksson.

Den 12 november beger sig lärarna till Lärargalan på Berns i Stockholm. Hur förbereder ni er?

– Vi jobbar väl på som vanligt, säger Astrid Andersson.

– Ja, sen har vi väl diskuterat hur lång klänningen behöver vara på galan. Där råder det lite delade meningar, säger Karin Hellström och kollegorna skrattar.

De nominerade lärarna i Flen

Lärargalans syfte är att lyfta fram förebilder inom läraryrket. I år har 25 000 nomineringar kommit in och av dessa gallras det sedan ut ett par hundra lärare för att delta i galan. I Flens kommun är sju lärare nominerade:

Karin Hellström, Bruksskolan

Farhat Azizi, Prins Wilhelmgymnasiet

Susan Marie Payne, Bruksskolan

Lena Eklöf, Bruksskolan

Rita Peura, Prins Wilhelmgymnasiet

Annika Engvall, Bruksskolan

Astrid Andersson, Bruksskolan

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

grunFlenskola och utbildning
Relaterat