• Sexåriga Eddie Hultin har greppet om Fredrik Karlsson, instruktör vid Flens brottarklubb. Foto:
  • Hannah Larsson, vd för Lida gård, tillsammans med Carolina Klüft, projektledare på Generation Pep. Foto:
  • Flenskillen Alexander Gustafsson tränar till vardags brottning. Under Pep-dagen passade han på att testa golf. Johan Thorell, från Flens GK gillade vad han såg. Foto:
  • Efter att ha sprungit Pep-loppet gick Ida Mellström och Lova Gagnert en hård pingismatch. Malin Johansson och Annika Persson, från Stiga höll med bord och racket. Foto:
  • Oliver Martinsson, från Stockholm, demonstrerade Bounce. En hoppfull aktivitet som många stannade till och tittade på. Foto:
  • Många kom till Lida gård under lördagen för att testa på en mängd aktiviteter. Foto:
  • Friidrottslegenden Carolina Klüft invigningstalade. Hon är projektledare på Generation Pep. Foto:
  • Lova Gagnert, från Malmköping, och Ida Mellström, från Flen, rusar fram i Pep-loppet. Foto:
  • Dunkers IF var på plats och erbjöd besökarna att skjuta på sin prickborg. Här ses lagets Frida Blom, Märta Jävergren, Thea Ehlinge och Madeleine Öjemar jaga boll. Foto:
1/

Uppiggande dag för unga med spring i benen

Flen

Det svängde ordentligt vid Lida gård under lördagen. Pep-dagen bjöd på massor av skoj aktiviteter för barn och unga. Som lök på den berömda firren var friidrottslegenden Carolina Klüft på plats för att inspirera lite extra. — Här är det kul. Nu har jag testat många grejer, men brottning är nog roligast, sa sexåriga Flensknatten Eddie Hultin.

Hälsoveckan i Flen fick en värdig final med Pep-dagen som hölls vid Lida gård under lördagen. Massor med olika prova-på och uppvisningsaktiviteter stod på programmet, bland annat ridning, friidrott, agility, pingis och golf.

— Idag känns det bara fantastiskt. Vi har jobbat stenhårt med det här evenemanget och det känns väldigt roligt att det kommit så mycket folk, säger Hannah Larsson som driver Lida gård tillsammans med sin mamma Kerstin Olsson.

Hannah Larsson hörde av sig till Carolina Klüft, som är projektledare på Generation Pep, redan i januari och förklarade att hon ville arrangera en Pep-dag.

— Det här är en dag för alla barn. Vi vill lyfta fram hälsa och ställa rörelseglädje högre upp på dagordningen. Det är något som verkligen behöver prioriteras, säger Hannah Larsson.

Tillsammans med Generation Pep, Flens kommun och föreningslivet vill de visa unga exempel på lättsamma och roliga sätt att röra sig på. Under dagen gick det också att testa på fem av Carolina Klüfts sjukampsgrenar, som hon tidigare dominerade i.

— Det här är ett bra sett att få testa många olika grejer på, sa nioåriga Ida Mellaström från Flen.

Hon och kompisen Lova Gagnert, 8 år, från Malmköping har just sprungit i mål på Pep-loppet och funderar på vad de ska testa härnäst. Ridningen har de redan klarat av så det blir en pingismatch under bar himmel.

Den gigantiska och färgglada brottingsmattan är en populär mötesplats och den ligger i centrum av alla aktiviteter. Här tas det grepp i rask takt och instruktörerna, från Flens brottarklubb, ser till att falla med stil när det allra yngsta tar ett nacksving.

Sexårige Eddie Hultin lyser som en sol när han till sist har övertaget på sin dubbelt så långe motståndare, klubbens instruktör Fredrik Karlsson.

— Jag har börjat med brottning, men det är mest på lek. Vi kör hinderbanor och sådana grejor. Idag har jag lärt mig några nya grepp som verkar bra och jag hoppas att vi ska börja träna på riktigt snart. Brottning är nog min grej, säger Eddie Hultin lätt andfådd men med övertygelse i rösten.

Läs mer om dessa ämnen

Hälsabarn och familj

Mest delat denna vecka