Varg siktad vid Skebokvarn – Länsstyrelsen bekräftar

Skebokvarn

I måndags observerade tre järnvägsarbetare i Skebokvarn något som de först trodde var en hund. Men när djuret sprang närmre, såg de att det var en fullvuxen varg, strax utanför samhället.

– Jag såg den tre gånger, det är helt otroligt, säger Christian Iinatti, som lyckades fånga vargen på film.

Christian Iinatti och två kollegor arbetade på järnvägen vid väg 57 utanför Skebokvarn när ett par rådjur hastigt sprang förbi.

– De sprang åt ett håll och verkade skrämda, säger Christian Iinatti.

Drygt två minuter senare upptäckte kollegan Felix Andersson något på sjön, som han först trodde var en hund.

– Jag såg att något hundliknande rörde sig och kom springande över isen. Sedan såg vi att det var en varg, säger Felix Andersson.

Männen ropade men vargen stannade inte utan sprang vidare, mot samhället i Skebokvarn.

– Han sprang åt rådjurens håll. Sedan kollade jag på kartan och såg att den var på väg mot samhället i Skebokvarn. Detta var knappt en kilometer ifrån. Vargen var precis intill, säger Christian Iinatti, som tog fram kameran och lyckades fånga vargen på film.

Männen som blev nyfikna gick ner till isen och kollade efter spåren som vargen lämnat.

– Rätt vad det var så såg vi den igen när vi var där nere. Den drog österut, mot det håll den kommit ifrån, säger Christian Iinatti.

Christian Iinatti skulle hinna se vargen ännu en gång, innan den försvann. Den här gången var vargen riktigt nära.

– Jag blev nyfiken så jag och min andra kollega körde in på två grusvägar med bilen och tänkte att den måste vara här någonstans. Då skrek min kollega plötsligt till. Detta var drygt en timme efter första gången vi såg honom. Vargen hoppade över vägen, ungefär 40 meter ifrån oss.

Både Christian IInatti och Felix Andersson känner sig chockade efter det oväntade mötet med vargen.

– Det är helt otroligt. Jag trodde aldrig jag skulle se den mer än en gång, säger Christian Iinatti.

– Det var ju lite coolt, den var inte alls långt ifrån och kom springande över sjön, säger Felix Andersson.

Christian Iinatti anmälde observationen till länsstyrelsen Södermanland, som konstaterade att man spårat en fullvuxen varg mellan Skebokvarn och Sparreholm, nära den platsen som Christian angav i sin anmälan.

– Vi har tittat på spår och kan konstatera att det var en varg, säger Lovisa Häggström, vilt- och rovdjurshandläggare på länsstyrelsen Södermanland:

Vet ni vart vargen befinner sig nu?

– Det har vi ingen aning om, en varg kan röra sig över flera mil under ett dygn. Vi vet att den i måndags var mellan Skebokvarn och Sparreholm. Man spårar så länge som man behöver för att avgöra arttillhörighet och antal individer.

Vargen befann sig inte långt ifrån samhället, enligt de personer som såg den. Innebär detta en ökad risk för de människor som bor i och runt Skebokvarn?

– I den spårning länsstyrelsen gjorde befann sig vargen på ett fält mellan Skebokvarn och Sparreholm. Vi ser inget onaturligt i den här vargens beteende. Vargen betedde sig naturligt och det är ingen ökad risk för människan.

– Om vi får rapporter om att en varg har varit väldigt nära människor, så kollar vi alltid upp det för att följa upp om det är ett återkommande beteende. Men i det här fallet har vi inte fått en rapport om att vargen varit väldigt nära människor. Det är inte ett onaturligt beteende om en varg befinner sig flera hundra meter ifrån en människa.

I det här fallet rörde det sig om drygt 40 meter?

– Det känner vi inte till, men om det sker en gång så är inte det konstigt. Vi har ju inte spårat vargen i samhället, utan utanför, mellan Skebokvarn och Sparreholm.

  • Christian Iinatti tog genast fram kameran när han fick syn på vargen. Foto:
  • Länsstyrelsen bekräftar att det rör sig om varg. Foto:
  • Christian Iinatti. Foto:
1/

Läs mer om dessa ämnen

SparreholmVarg