• Andreas Gottfridsson tillsammans med sina tre hundar, Baloo längst fram i bild, den unga Tyson strax bakom och svarta Molle närmast husse. Foto:
  • Baloo avslappnad vid vattnet. Foto:
  • Full fart mot nästa kastad pinne. Foto:
  • Hämta pinne i vatten, populär aktivitet. Foto:
  • Fredagen var varm så ett svalkande dop tycktes sitta perfekt. Foto:
  • Att gå ut ur kamerans fokus är också något unge Tyson bemästrar. Foto:
1/

Vill skapa ett hundparadis vid Salsta kulle

Flen

Andreas Gottfridsson har kläckt idén om en hundrastgård på Salsta kulle, komplett med en intilliggande badplats för de fyrbenta. — Varför inte göra något av platsen? säger han.

Det är bara tre veckor sedan tidningen skrev om att kommunen valde att avsluta ett ärende om en hundrastgård i Flen. Ett ärende som öppnades för fem år sedan men som först nu avfördes från att göra-listan.

Men nu har ett nytt medborgarförslag kommit upp till ytan.

Det är i Salstaområdet och på Salsta kulle som Andreas Gottfridsson vill att kommunen ser över möjligheterna att anlägga en inhägnad hundrastgård.

— Det är bra tillgänglighet här och en stor gräsyta som klipps ibland. En del används som pulkabacke men den påverkas inte av gården och varför inte göra något av platsen, säger Andreas som ser många hundägare som förutom att promenera på Salsta- Stenhammars- och Floragatan samt Ringvägen även begär sig ut mot Stenhammar slott.

Han har dock noterat att en del inte klarar längre promenader till exempel på grund av sin ålder, och tyckte då att det fanns underlag för en rastgård som ett alternativ för den som inte vill eller kan gå längre turer men som ändå vill ha rörelse.

— Hundarna kan få leka med varandra och den kunde vara bra också för lydnadsträning som kan vara lite känsligt att köra på andra ställen.

Andreas Gottfridsson tror att det skulle krävas få åtgärder för att få till stånd en rastgård.

— Med tanke på ytan kan man göra den ganska stor, så stor som möjligt, 20 gånger 20 meter kanske. Det behövs läggas en jordbädd och sätta upp inhägnaden men det är inga jättestora saker och borde inte bli så dyrt, vi pratar inte miljoner. Vill man verkligen engagera sig kan man också göra en grusväg upp till gården, säger Andreas och tillägger.

— Det vore enkelt att göra den handikappanpassad också.

Förutom en rastgård vill han gärna se en hundbadplats vid stigen på kullen. Han skriver i förslaget att "om man kan kombinera dessa två ovanstående förslag skulle ett litet "hundparadis" kunna skapas".

— Det behövs röjas lite slyn för att få det mer plant. Och det skulle också behöva vara inhägnat, mest om det kommer båtar, ligger det då en liten fjärilshund och simmar kanske den inte syns så bra, säger Andreas Gottfridsson.