Ränteläget är gynnsamt för villaägare, och för den som går i säljtankar. Husen på bilden har inget samröre med artikeln. Foto:

Villapriserna i Flens kommun kraftigt uppåt

Flen

Nära 400 000 kronor. Så mycket mer får en villaspekulant i Flens kommun räkna med att lägga ut jämfört med för fem år sedan.

I dagens läge är prisökningen på villor i hela landet relativt konstant, men tittar man tillbaka till 2012 märks en ordentlig ökning. Fastighetsbyrån via Mäklarstatistik har gjort denna återblick som visar att snittökningen ligger på 39 procent, i kronor räknat 865 733.

Just 39 procent råkar också vara snittet för hur mycket dyrare villorna i Flens kommun blivit över detta tidsspann. I kronor motsvarar den procentuella ökningen 395 784 och snittpriset för en Flensvilla ligger i dag på 1 407 057 kronor.

— Spontant skulle jag vilja säga att det är en sund uppgång på fem år, det är under tio procent per år. Men samtidigt har vi haft en extremt hög ökning det sista året där det accelererat med kanske 16 procent, säger fastighetsmäklare Per Elfving på Fastighetsbyrån i Flen och spekulerar i orsaken till ökningen.

— Trots amorteringskrav och fasta betalningar är räntan så pass låg att har du möjlighet att låna kan du inte bo billigare i dag. Just nu tror jag den är lägre än två procent och det gör naturligtvis att priserna skenar.

Det billiga boendet gör att villamarknaden är tunn just nu.

— Det är säljläge men tillgången är låg. Det säljs snabbt och många väljer att bo kvar länge när det är så billigt, säger Elfving som också ser en ökning av bostadsrättspriserna.

— Det har nog ökat ännu mer men det har jag inga exakta siffror på. I Hälleforsnäs har vi sålt några bostadsrätter som köptes för 15 000 för några år sedan som nu såldes för 230 000.

Det går inte att säga att någon ort i kommunen står ut som mer prisstark än den andra.

— Generellt sett ökar det överallt, prisbilden i Hälleforsnäs har legat lägre tidigare men den har också gått upp. Fritidshusen är populärast i Flen dock där det är närmare till Stockholm och de priserna blir ofta högre än en villa, säger Per Elfving.

Sörmlands län ligger på plats åtta av 21 i värdeökningstabellen med en uppgång på 45 procent eller 785 900 kronor. Inom Sörmland har det ökat mest i Oxelösund, 61 procent. I riket toppar Norrbottens län som gick upp med 57 procent medan Blekinge län med sina 22 procent registrerar den minsta värdeökningen i landet.

166 procent dyrare

Mäklarstatistik har tittat på snittprisutvecklingen på villor och jämfört median kvadratmeterpriser på alla villaförsäljningar gjorda januari till juli 2012 med samma period 2017.

Norrbottens län toppar listan med en uppgång på 57 procent, räknar man endast i kronor ligger Stockholms län i topp med en snittökning på nästan två miljoner på fem år.

Sörmländska villor har ökat med 45 procent och Flensvillor har blivit 39 procent dyrare, samma som rikssnittet.

I Härjedalens kommun har prisökningen varit 166 procent, mest i hela Sverige.

Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

FlenBostadBostadsmarknaden
Relaterat