290 meter höga vindkraftverk – nej, inte hĂ€r!

En visualisering av de planerade vindkraftverken i NĂ€shulta.

En visualisering av de planerade vindkraftverken i NĂ€shulta.

Foto: Ecogain

InsÀndare2024-02-25 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

RES planerar bygga en vindkraftspark med 290 meter höga kraftverk vid Stora Uvberget, intill Hedlandets naturreservat i NĂ€shulta. Det kommer att innebĂ€ra en total förstörelse av den omgivande bygden med bland annat schaktning, sprĂ€ngningsarbeten och anlĂ€ggning av breda vĂ€gar. Eskilstunas kommunpolitiker bör genast stoppa etableringen, annars bidrar de till artutrotning och förstörelse. Det mĂ„ste finnas bĂ€ttre stĂ€llen för vindkraften istĂ€llet för att förstöra orörd natur! 

NĂ€r vindkraftsparken Ă€r pĂ„ plats kommer skogslandskapet kring Stora Uvberget inte lĂ€ngre att vara ett alternativ för friluftsliv, exempelvis bĂ€r- och svampplockning. Omgivningarna pĂ„ flera kilometers avstĂ„nd kommer ocksĂ„ att pĂ„verkas starkt av buller och blinkande lampor dygnet runt. Det Ă€r delvis skyddade omrĂ„den som Hedlandets naturreservat, Natura 2000-omrĂ„det Lövön, samt hela inloppet frĂ„n Östra HjĂ€lmaren in till Eskilstunas vattentĂ€kt Hyndevad som drabbas. 

Orörda naturomrĂ„den fĂ„r allt större vĂ€rde i dag men tyvĂ€rr Ă€r det ofta just dessa omrĂ„den som exploateras. Forskningsrapport efter forskningsrapport fastslĂ„r att vi mĂ€nniskor behöver vistas i oförstörd natur för att mĂ„ bra. Att investera i att bevara naturen Ă€r alltsĂ„ att investera i mĂ€nskligt vĂ€lbefinnande. Men nu vill kommunens politiker tvĂ€rtom. De hĂ€nger inte med!

Tolv arter av fladdermöss har noterats i utredningsomrÄdet för vindkraft och i det kringliggande landskapet. I omrÄdet hÀckar bland annat bÄde rödlistade och fridlysta fÄglar som havsörn, fiskgjuse, tjÀder, sparvuggla och talltita. Ny forskning visar att vindkraft fÄr fÄglar och djur att flytta. Men vart ska de flytta nÀr skogar huggs ned överallt och mark exploateras?

De naturvÀrdesinventeringar som Naturcentrum utfört Ät Ecogain inför vindkraftsparken har missat mÄnga av de arter som lever i skogarna dÀr. Det ser en nÀr man jÀmför deras inventeringskartor med observationer av arter i SLU:s Artportal. Det vore dÀrför ett miljöbrott att uppföra vindkraftverken vid Stora Uvberget eftersom flera arter som lever dÀr Àr fridlysta enligt Artskyddsförordningen och FÄgeldirektivet.

Eskilstuna kommuns politiker bör sÀga nej till vindkraftspark vid Stora Uvberget och se till att bevara omgivningarna. Detta istÀllet för att bidra till artutrotning. Det vore bÀttre att placera vindkraftverken pÄ redan exploaterade omrÄden, vilket det redan finns gott om i Eskilstuna kommun. Inte för att jag Àr emot vindkraft, det Àr placeringen som Àr helt ohÄllbar.