Agera mot vildsvinen – innan det blir ännu värre

Vildsvinen ställer till stor skada utanför Torshälla. Kommunen borde stoppa deras framfart direkt, menar insändarskribenten.

Vildsvinen ställer till stor skada utanför Torshälla. Kommunen borde stoppa deras framfart direkt, menar insändarskribenten.

Foto: Michael Probst/TT

Insändare2023-04-19 07:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stoppa vildsvinens framfart medan det är hanterbart, eller ska vi vänta tills vi får samma situation som i Rom, där vildsvinen välter soptunnor och går till attack mot människor? 

I höstas ringde vi till ansvarig för jakten inom kommunen på grund av att vi hade stora problem med vildsvin i Solvik utanför Torshälla. Svinen bökar upp hela trädgårdar och årtionden av arbete med att skapa en trivsam och hälsosam omgivning är förstörd bara på en natt. Det enda den ansvarige personen kunde bistå med var goda råd, något som vi lätt på egen hand kan hitta på nätet. När nu grannarna ringde i samma ärende fick de samma svar och rådet att sätta upp ett elstängsel, eftersom det är det enda som håller vildsvinen borta från trädgården. 

Min reaktion är stor förvåning! Att drabbade hushåll ska köpa och sätta upp elstängsel, löser absolut inte problemet. Problemet lämpas över till grannar, som kanske inte har råd med den kostsamma investeringen. Frågan är också hur långt ansvariga inom kommunen anser att hushållen – och inom en snar framtid även samhället – ska stängsla in trädgårdar, grönområden, rekreationsområden, kyrkogårdar och parker?

Det är vida känt att vildsvinen kan bära på salmonella, vilket också har konstaterats i området och att det finns risk för att de får svinpest. I länder i vårt närområde har hundratusentals vildsvin fångats in och avlivats för att skydda tamsvinen. Det finns dessutom risker för husdjur och andra tamdjur att bli smittade. Hur angelägna är jaktlagen att skjuta vildsvin, som kan bära på salmonella och då inte går att sälja som viltkött?

Att ha utfordringsställen, som tydligen är fallet i Solvik, för att hålla dem borta från grödorna på åkrar är absurt. Konsekvenserna blir naturligtvis att vildsvinen samlas i området och kan variera kosten med att plöja upp jorden i hushållens trädgårdar.

Jag uppmanar kommunen att ta ansvar och nu agera kraftfullt för att få bort vildsvinen från tätorten. Det krävs att berörda snabbt upprättar en handlingsplan och presenterar den vid samtal med människor som blir drabbade. De levererade allmänna råden kan spelas in och läsas upp med ett knappval, allt annat är löjligt och slöseri med tid, energi och pengar.