Äldreomsorgen kräver omställningar

Svar på insändare från signaturen Tjänstemannen, om Strängnäs äldreomsorg (EK 141118).

Insändare2014-11-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialkontorets största utmaning just nu är att nå en långsiktig ekonomisk hållbarhet med hög kvalitet och trygghet för brukare och anhöriga och med goda arbetsförhållanden för våra medarbetare. För att nå dit krävs en rad förstärkningar och omställningar i våra verksamheter, inte minst inom äldreomsorgen.

De närmaste åren kommer antalet äldre personer att vara ungefär lika många som i dag. Men från cirka 2022 så kommer en drastisk ökning av antalet äldre att ske. 2030 kommer antalet 80-åringar att vara dubbelt så många som i dag.

Inför detta måste vi börja förbereda oss för att kunna ge vård och omsorg på ett så bra sätt som möjligt till alla som behöver. Vi måste även skapa möjligheter till andra sätt att ge service i kommunen som olika träffpunkter och en utvecklad teknik.

Våra politiker tar ett stort ansvar för att skapa förutsättningar för denna utveckling. Därför så har också socialnämndens budget 2015 förstärkts markant. Detta trots att kommunen har ett svårt ekonomiskt läge som kräver besparingar. Även om socialnämnden får en utökning så skall även vi göra besparingar på olika områden. Och det kan i det korta perspektivet upplevas som att det drabbar vissa grupper.

För de allra flesta äldre som behöver kommunens insatser så fungerar det bra med hemtjänst och hemsjukvård. Självklart så måste båda dessa områden på olika vis utvecklas för att fylla de krav som framtidens äldre ställer exempelvis på kontinuitet. Vi är väl medvetna om att för en del så är det inte tillräckligt med insatser i hemmet utan på grund av ensamhet och otrygghet så behöver man få finnas i miljöer där det finns sällskap och möjligheter till service och i förekommande fall omvårdnad.

Många efterfrågar trygghetsbostäder som tyvärr inte finns så många av i Strängnäs. För vissa, exempelvis de som har en långt framskriden demens är det nödvändigt med ett särskilt boende. De som i dag behöver detta får också den möjligheten.

Det arbete som nu pågår med att följa upp beviljade hemtjänstinsatser innebär att biståndshandläggaren kontrollerar att de beviljade insatserna överensstämmer med den enskildes behov och att den beställda tiden är korrekt bedömd. Mycket tyder på att den bedömda tiden i många fall kan minskas utan att ge avkall på att brukaren ska få sina behov tillgodosedda. Om förhållandet är det motsatta, att personens behov är högre, justeras tiden i stället uppåt. Alla personer som har behov av stöd i form av hemtjänst ska tillförsäkras bistånd upp till skälig levnadsnivå. Den översyn som nu görs leder till en ökad rättsäkerhet för kommunens medborgare.

Inger Grindelid

Socialchef

Maria Jäderlund

Chef för myndighet och bistånd

Kommunens medborgare ska få ökad rättsäkerhet i och med den översyn som socialkontoret i Strängnäs gör just nu, skriver Inger Grildelid och Maria Jäderlund.

FOTO: CLAUS GERTSEN / TT

Läs mer om