Ambitiösa planer och fina ord – men var är uppföljningen?

Strängnäs kommunhus.

Strängnäs kommunhus.

Foto: Anna Hübsch

Insändare2025-04-04 04:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur ser planen ut för att ge Strängnäs kommun en hemtjänst av god kvalitet? Min fråga i min tidigare insändare med rubriken "Hemtjänsten – ett haveri" är ännu obesvarad från kommunledningen.

Nu har jag läst på kommunens välskrivna och inbjudande hemsida om vad man erbjuder oss äldre innevånare. Här finns bland annat en rubrik som avser "Värdighetsgaranti inom äldreomsorgen". Arbetssättet skall förmedla trygghet och stärka den äldres självbestämmande och delaktighet. Dessutom sägs att "Vi vill bli bättre" och länk finns för att lämna synpunkt. En annan rubrik, "Bemanning", är i praktiken en kontaktannons för arbete som timvikarie inom hemtjänsten.

I senaste målstyrande dokument för äldrevården, Strukturplan för Äldreomsorgen 2017-2026 (26 sidor), antagen 171024, finner jag under punkt 6.4 ("Kvalitet och uppföljning") begreppet IBIC, Individens Behov I Centrum.

Socialnämndens verksamhetsplan 2023-2025 (antagen 221123) har ambitionen att det skall vara lätt för oss invånare att nyttja dess tjänster. Man har målet att erbjuda "välfärdstjänster" av god kvalitet. 

Under Socialnämndens mål: 

Punkt 2: Tjänsteutbudet till äldre skall hålla hög kvalitet. Kvalitetsregister skall användas inom särskilda boenden och inom hemtjänsten.

Under punkt 5 anges nämndens viktigaste utmaningar, bland annat:

  • Att attrahera och behålla kompetenta medarbetare
  • Att utveckla den kommunala primärvården.
  • Att öka samarbetet mellan parterna i den nära vården (det vill säga regionen)

Ingenstans i dessa mångsidiga planer framgår hur dessa oantastliga mål skall följas upp för att se att man är på rätt väg mot målen. Verkligheten talar nu sitt tydliga språk. Går man till Socialstyrelsens och SPF:s hemtjänstindex har Strängnäs kommun fallit tillbaka i rankingen av Sveriges kommuner, från plats 35 år 2022, till plats 176 år 2023 och nu till plats 225 år 2024.

I en insändare där kommundirektören Lars Ekström inte fann några alternativ annat än att avsluta fyra chefers tjänster till kostnad av mångmiljonbelopp framgår att kommunen har 2 500 medarbetare. På hemsidan kan man läsa att 1 400 av dessa arbetar inom socialtjänsten. 500 av dem har inte tillsvidareanställning. Strängnäs kommun hade förra året ett stort överskott i kassan. Socialnämnden hade 13 miljoner kronor i underskott. 

Kort sagt: Kommunen har ambitiösa planer med många honnörsord, men ingen systematisk uppföljning av utfallet.

Verkligheten för brukare med stora behov är att i hemmet få en parad av hjälpare delvis utan utbildning (500 vikarier), samtidigt som hemtjänsten försvårar kontakten med närmaste samarbetspartnern primärvården, tvärtemot alla fina ord i planen. Allt tyder på att det enda mått man styrt efter är ekonomin. Det enklaste måttet: Håll budget! Kartan gäller, inte verkligheten.

Hur kan man tro att det går att ge vård av god kvalitet, när var tredje medarbetare är vikarie? I skolan är hög andel lärare med legitimation ett viktigt mått på kvalitet. Hur stor andel av personalen i hemtjänsten har basal vårdutbildning eller undersköterskekompetens?

Ett allmänt, humanistiskt kvalitetsmått på ett samhälle är hur man behandlar sina mest hjälpbehövande medborgare. 53 olika hjälpare för en "vårdtagare" på två månader!? 

Vårdtagare är i beroendeställning och är därför en röstsvag grupp som är rädd för att klaga. Var finns ambitionen i kommunen att göra något riktigt bra av det som ändå kostar så mycket? Andra kommuner lyckas uppenbarligen mycket bättre än Strängnäs. Hur gör de? Hämta inspiration från dem som lyckats bättre! Men börja åtminstone att erkänna att Strängnäs kommuns hemtjänst har ett mycket stort problem!