Att betala för en tomstÀlld vÄrdcentral Àr inte rimligt

Camilla Holmgren (S) replikerar pÄ M-insÀndaren om vc Gallerian i Eskilstuna.

Camilla Holmgren (S) replikerar pÄ M-insÀndaren om vc Gallerian i Eskilstuna.

Foto: Region Sörmland

InsÀndare2023-12-25 19:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Replik pÄ insÀndaren "Vi var redan frÄn början tveksamma till vc Gallerian", skriven av företrÀdare för M och publicerad tidigare i december.

Nej, moderaterna. Att betala för en tomstÀlld vÄrdcentral i Eskilstuna Àr inte rimligt. Det Àr varken ansvarsfullt för regionens ekonomi eller för eskilstunaborna. DÀrför föreslog vi socialdemokrater en ny modell för primÀrvÄrden i Eskilstuna. En modell som innebÀr en sammanslagning av de centrumnÀra vÄrdcentralerna men med mottagningar pÄ tre olika platser i stan med olika inriktningar.

Platserna skulle vara de befintliga lokaler dÀr vi idag har vÄrdcentralerna Gallerian, Tunafors och City och de olika inriktningarna skulle vara: en lÀttakut, en seniormottagning dÀr man ocksÄ tar emot patienter med kroniska sjukdomar och en mottagning för rehabilitering och ett psykosocialt team.

Förslaget innebÀr mer effektiva arbetssÀtt, mer effektiv anvÀndning av vÄra lokaler och en stÀrkt möjlighet för vÄra patienter att fÄ en fast lÀkarkontakt och bÀttre kontinuitet. Det skulle dessutom lösa den pinsamma situationen att i rÄdande ekonomisk kris betala flera miljoner för en vÄrdcentral som stÄr tom.

Vi vet redan nu att City och Tunafors Àr mer populÀra Àn vad deras lokaler klarar av. De kommer pÄ sikt att behöva flytta eller bygga ut. Samtidigt betalar vi ju för helt nyrenoverade lokaler som stÄr tomma, fram till 2039. Varför inte slÄ ihop det? Smart! TÀnkte vi.

Men nÀr vi presenterade förslaget för primÀrvÄrdsnÀmnden valde C, M, KD, VfP och SD att rösta nej. Varför var det nog ingen som riktigt förstod, men jag kan bara anta att man hellre betalar för tomma lokaler Àn att rösta ja till ett sosseförslag. Oavsett vad som blir bÀst för patienter och medarbetare.

HĂ€r fanns en möjlighet att visa kraft för Sörmland. En möjlighet för fler eskilstunabor att vĂ€lja en regiondriven vĂ„rdcentral i centrum och en möjlighet att förbĂ€ttra tillgĂ€ngligheten. En möjlighet att stĂ€rka samverkan mellan regionen och kommunerna för att utveckla sjukvĂ„rden i Sörmland sĂ„ att alla sörmlĂ€nningar fĂ„r bra sjukvĂ„rd. Det Christoffer Öqvist, Helena Koch och Jari Puustinen utger sig för att stĂ„ upp för.