Centerpartiet: Förbjud sexköp i hela EU

bild pÄ Leena Kumpula ordf Centerkvinnorna Eskilstuna

bild pÄ Leena Kumpula ordf Centerkvinnorna Eskilstuna

Foto: Centerpartiet Eskilstuna

InsÀndare2023-10-23 05:47
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Europaparlamentet har tagit ett stort steg mot att kriminalisera sexköp i hela EU, nÄgot Centerpartiet kÀmpat för. I en historisk omröstning blev det tydligt att en majoritet av parlamentet föresprÄkar denna linje och nu stÀlls krav pÄ att EU-kommissionen tar frÄgan vidare.
Den som köper sex eller utnyttjar kvinnors kroppar Ă€r alltid en förövare, oavsett kontext. Ingen kvinna vĂ€ljer aktivt att sĂ€lja sin kropp, den form av psykisk och fysisk tortyr som det innebĂ€r, Ă€r inget man ger sig in pĂ„ frivilligt och det Ă€r nĂ€stan omöjligt att ta sig ur. Det Ă€r redan ett brott i EU att tvinga kvinnor att sĂ€lja sex, men i flera lĂ€nder Ă€r sexköp lagligt sĂ„ lĂ€nge som kvinnan gör det som ”egenföretagare” eller ”sjĂ€lv gĂ„tt med pĂ„ det”. Sverige, Frankrike och Irland har förbjudit sexköp, medan lĂ€nder som Tyskland, NederlĂ€nderna och Österrike tillĂ„ter det i olika omfattning. 
Problemet Ă€r att kvinnor som utnyttjats och tvingats sĂ€lja sex i lĂ€nder dĂ€r sexköp samtidigt Ă€r lagligt, ska visa pĂ„ att de har fallit offer för mĂ€nniskohandel. Det Ă€r upp till kvinnan att pĂ„visa att hon blivit tvingad att sĂ€lja sex, att hon inte haft nĂ„got annat val. Hon mĂ„ste ha bevis pĂ„ att mannen visste om att hon var ett offer för mĂ€nniskohandel och trots det köpte sex av henne, för att han ska bli dömd. Det Ă€r svĂ„rt att fĂ„ fĂ€llande domar i rĂ€ttegĂ„ng pĂ„ grund av detta. 
I Europaparlamentet har Centerpartiet arbetat med omarbetningen av EU:s direktiv emot mĂ€nniskohandel. Enligt EU-kommissionen Ă€r sexuellt utnyttjande den vanligaste formen av mĂ€nniskohandel. Majoriteten av offren Ă€r kvinnor eller unga flickor och tre fjĂ€rdedelar av förövarna Ă€r mĂ€n. 
MĂ€nniskohandel förekommer i hela EU, den bedrivs av organiserade gĂ€ng som samarbetar och 70 % av de kriminella gĂ€ngen Ă€r idag aktiva i minst tre medlemsstater. I det nya direktivet kan vi ta ett första steg för att fĂ„ stopp pĂ„ problemet. Det blir dĂ„ straffbart att köpa sex av nĂ„gon om de var offer för trafficking, oavsett om köparen var medveten eller ej om den utsattas situation. 
Detta Ă€r en kompromiss, men Centerpartiet kommer inte ge upp kampen för att alla fall av sexköp ska rĂ€knas som mĂ€nniskohandel. Att föreslĂ„ detta Ă€r kontroversiellt – men det Ă€r den enda lösningen för att tackla mĂ€nniskohandeln. Det Ă€r genom att kraftigt minska efterfrĂ„gan som vi kan rĂ€dda fler kvinnor frĂ„n tortyr och ett levande helvete.