Deras definition av vilka som var "folket" stämde inte överens med vår. Demokrati är ett sätt för staten att styra samhället där man tar hänsyn till samhällets gemensamma behov. I väst talar man om den liberala demokratin som innebär att makten utgår från folket via fria val och där vissa fri- och rättigheter är garanterade: yttrandefrihet, rättssäkerhet, demonstrationsfrihet och så vidare-
(V), (S), (MP), (C), (KD), (FP) och (M) ställer tydligen inte upp på definitionen utan betraktar Sverigedemokraterna som inte tillhörande folket och därför inte får vara med och styra i kommuner, landsting och riksdag. Man har alltså återvänt till den mångtusenåriga grekiska definitionen att “folket" skall ges en snäv tolkning och bestäms av andra än folket självt, det vill säga staten eller “de privilegierade". Sverigedemokraterna har fått rollen som tidigare innehades av partiet med ideologi som stod kommunismen nära, och där har Moderaterna blivit så pass utslätade, åtminstone i Flens kommun, att man kastar ideologin över bord och etablerar samarbete med vänstern för att motarbeta Sverigedemokraterna (sic).
Har man då glömt att folket kanske inte alls håller med? Vi får se om fyra år, då ett nytt val skall ske, vad “folket “ då tycker.
Uppfattningen om vad som är demokratiskt och inte, är något som hela tiden förändras. Men diskussionen om demokratin är viktig i sig själv.
Om diskussionen avstannar, kan det tyda på att ingen längre tycker att frågan är viktig, något som i sig kan vara ett tecken på ett odemokratiskt samhälle.
Per Grönlund
(Sverige)demokrat