Den arbetarfientliga politiken fortsätter

Arbetsgivarna har med stöd av den förda politiken kunnat framtvinga det sämsta arbetsklimatet vi upplevt i modern tid ...

Insändare2015-02-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den arbetarfientliga politiken fortsätter med oförminskad styrka under Socialdemokraternas nya minoritetsregering. Ganska nyligen damp det ner ett hotbrev i brevlådan från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan hos dem som deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program med aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning. I brevet framgår att nya regler införs den 1 mars samt hur de arbetslösa ska bestraffas ekonomiskt om de inte gör som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan säger.

Detta sker i ett Sverige där politikerna själva skapat en permanent massarbetslöshet och där det numera är en omöjlighet att vi alla ska kunna leva ett normalt liv på inkomster från arbete som fram till 1980-talet. De talar maktens språk och tror att alla arbetslösa ska bli rädda när de ser sin framtid och existens hotad genom massarbetslösheten och de nedrivna trygghetssystemen som den gamla arbetarrörelsen var med och byggde upp genom reformer och därmed acceptera riktigt usla löner och arbetsvillkor.

Arbetsgivarna har med stöd av den förda politiken kunnat framtvinga det sämsta arbetsklimatet vi upplevt i modern tid och behandlingen av de arbetslösa ska skrämma dem som lider ute på sina arbetsplatser från att säga upp sig själva i ren självbevarelsedrift. Arbetsmiljöverkets undersökning visar att på många arbetsplatser måste de enskilda arbetstagarna ta hela ansvaret för att skydda sig själva mot arbetsrelaterad ohälsa. Vilken funktion har då Arbetsmiljöverket och fackföreningarna? Ur arbetarperspektiv blir den allt mindre, men många inom dessa organisationer lever gott på sina höga inkomster.

Arbetarna i Sverige borde lämna de numera odugliga socialdemokratiska fackföreningarna och gå samman i en ny arbetarrörelse med de gamla ursprungliga värderingarna och med sina egna medel bygga en ny gräsrotsorganisation med en ny a-kassa som fungerar som ett skyddssystem för arbetarna i stället för ett maktsystem för arbetsgivarna.

Krister Lilja

Sala

Läs mer om