Digitalt Upplevelsecenter vid Sigurdsristningen

DHR Region Sörmland har arbetat med att försöka etablera ett Digitalt Upplevelsecenter vid Sigurdsristningen.

DHR Region Sörmland har arbetat med att försöka etablera ett Digitalt Upplevelsecenter vid Sigurdsristningen.

Foto: Torsten Braf

Insändare2023-11-08 08:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I mer än ett år har DHR Region Sörmland arbetat med att försöka etablera ett Digitalt Upplevelsecenter vid Sigurdsristningen. Bakgrunden är de försök som gjordes 2018 att öka tillgängligheten för personer med rörelsehinder. DHR är en intresseorganisation för personer med rörelsehinder som arbetar för Delaktighet Handlingskraft och Rörelsefrihet.DHR fyller i år 100 år. 

Den ramp som byggdes 2018 revs 2019 efter massiv kritik mot den anskrämliga träramp som byggdes upp. Sedan dess har inget hänt. Detta viktiga historiska kulturarv förfaller och ingen känner något ansvar för att sprida informationen och den spännande berättelsen om Sigurd Fafnesbane där runorna höggs in på Ramsundsberget för 1000 år sedan. 

DHR har lagt ned åtskilliga timmar på att planera det Digitala Upplevelsecentrat på parkeringen vid Sigurdsristningen. En byggnad på ca 70 m2 skulle uppföras. I den skulle det finnas ett antal TV skärmar som spelar upp berättelsen om Sigurd Fafnesbane. I byggnaden skulle också finnas ett fikarum där allmänheten skulle kunna inta sin egen matsäck. Toaletter och en reception skulle också finnas i byggnaden. En guide/värd skulle finnas på plats i byggnaden den varma årstiden. Planen var att också uppföra en tidstypisk bostad från stenåldern på parkeringsplatsen.

Genom desda planer skulle personer med rörelsehinder kunna ta del av berättelsen. Även barnfamiljer med barn i barnvagn skulle därmed kunna få ta del av den digitala informationen. DHR har ägnat mycket tid att ansöka ekonomiska medel för att finansiera detta angelägna projekt. Vi har sökt medel från Allmänna Arvsfonden, Leader Sörmland/, Jordbruksverket/EU, Rekarnebestiftelsen och Postkodlotteri Stiftelsen.

Alla har tyvärr sagt nej vilket innebär att Sigurdsristningens viktiga histosika kulturarv faller i glömska. Nu finns inte ens en Baja Maja kvar. Tragiskt att det inte gick för oss i DHR Region Sörmland att förverkliga våra planer på att uppföra ett Digitalt Upplevelsecenter vid Sigurdsristningen.