Ekologiskt är en myt

Nu kan jag äta vanlig mat med gott samvete.

Insändare2015-01-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har läst den nya intressanta boken "Den ekologiska drömmen. Myter och sanningar om ekologisk odling". Fyra svenska forskare redovisar där resultaten av 30 års forskning på området.

Deras slutsats är att ekologisk produktion inte är vägen till ett mer uthålligt jordbruk, eftersom skörden reduceras kraftigt. Endast cirka hälften av jordens framtida befolkning skulle kunna försörjas med mat vid ekologik odling.

Ekologisk mat är inte heller hälsosammare och odlingsformen är inte bättre för miljön. Tvärtom kräver produktionen av ekomat ungefär dubbelt så mycket energi som vanlig mat. Därmed blir också utsläppen av växthusgaser betydligt större.

Läckagen av kväve och fosfor till haven har också visat sig vara större vid ekoodling.

Matkvaliteten är nära nog densamma. Resterna av kemiska bekämpningsmedel är numera mycket små i vår mat. Halterna av naturliga gifter är faktiskt flera tusen gånger högre.

Nu kan jag äta vanlig mat med gott samvete.

Rune Birgersson

Läs mer om