Ett grönt Sörmland med hÄllbar energi

"Redan idag planeras det för havsbaserad vindkraft i lÀnet motsvarande energibehovet för 2,5 miljoner villor", skriver Martina Johansson tillsammans med tvÄ av sina partikollegor. Arkivfoto

"Redan idag planeras det för havsbaserad vindkraft i lÀnet motsvarande energibehovet för 2,5 miljoner villor", skriver Martina Johansson tillsammans med tvÄ av sina partikollegor. Arkivfoto

Foto: Centerpartiet

InsÀndare2022-09-09 07:15
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi vill lÀmna en grönare jord till nÀsta generation, vilket innebÀr att vi mÄste agera nu. DÀrför mÄste vi sluta stÀlla energislagen mot varandra, och istÀllet jobba pÄ bred front för att öka den gröna hÄllbara energin.

Vi behöver fördubbla den svenska elproduktionen till 2030, och genom att fokusera pÄ de olika energislagens fördelar istÀllet för deras nackdelar kan vi skapa en balanserad energimix som alltid producerar tillrÀckligt med energi. För att nÄ mÄlet behöver vi först och frÀmst mer lokalproducerad el. Vi i Centerpartiet vill att en mÄngfald av förnybara energislag, allt i frÄn sol- och vindkraft till bioenergi och vattenkraft, utvecklas och tas tillvara i vÄrt lÀn. Redan idag planeras det för havsbaserad vindkraft i lÀnet motsvarande energibehovet för 2,5 miljoner villor. Genom nÀra samarbete med vÄra livsmedelsproducenter, har vi stor potential att öka produktionen av bioenergi, med hjÀlp av rester frÄn bland annat livsmedelsproduktionen.

Förutom att satsa pÄ lokal energiproduktion behöver vi se till att elen som produceras i norra Sverige transporteras och anvÀnds hÀr i Sörmland. Vi behöver ocksÄ sÀkerstÀlla att det lokala nÀtet kan hantera ett större inflöde av el frÄn sÄvÀl privatpersoner som andra smÄskaliga elproducenter runt om i vÄrt eget lÀn. Vi kan inte lÀngre ha en situation dÀr uppförandet av exempelvis solceller hindras pÄ grund av bristande kapacitet i elnÀtet. Under de kommande Ären nÀr vi bygger ut elnÀtsinfrastrukturen behöver vi se till att göra det med marksnÄl teknik som Àr bÀttre för de drabbade markÀgarna.

MarksnĂ„l teknik handlar sĂ„vĂ€l om valet mellan mark- eller luftledning som att i nĂ€ra dialog med markĂ€garen finna den bĂ€sta dragningen. Att redan innan man sĂ€tter sig vid ritbordet gĂ„ igenom den mest lĂ€mpliga dragningen, underlĂ€ttar planeringen. Det kan handla sĂ„vĂ€l om att dra den nya ledningen bredvid en redan befintlig kraftledning eller befintlig vĂ€g som att dra i utkanten av marken dĂ€r markförhĂ„llandena Ă€r de bĂ€sta för den typen av byggnation samtidigt som den inte inkrĂ€ktar pĂ„ fornlĂ€mningar. 

För att kunna lÀmna över en grönare jord till nÀsta generation mÄste vi snabba pÄ klimatomstÀllningen. Det bÀsta för Sörmlands framtid Àr en ökad grön elproduktion. Klimatkrisen kan inte vÀnta lÀngre.