Anders Widlund (EK 16/4) hävdar att "jag slår rekord i ohederlig retorik" när jag (14/4) berättar att flera andra länder har jobbskatteavdrag. Visserligen skriver han att "i sak är din insändare säkert formellt korrekt", men han ogillar uppenbart mitt påpekande.
Rekord i ohederlig retorik? Nja, att slå ett sådant rekord är inte möjligt efter Anders Widlunds inlägg. Jag får nämligen tillstå att förstaplatsen måste reserveras för Anders Widlund själv. Varför? Jo, Widlund talar om "straffbeskattning av äldre" – som jag skulle ha varit med och infört. När och med hur mycket?
Att Anders Widlund tror att jag är en ond människa, får jag acceptera. Men är också Finanspolitiska rådet, som i sin rapport 2012 sade samma sak om jobbskatteavdraget (ordförande var professor Lars Calmfors), ohederliga retoriker?
Det tycks mig som om Anders Widlund, som säkert vet bättre än han ger uttryck för, tillämpar principen "argumenten svaga, tala om något annat".
Ty skattevärlden – jag vet – flödar av särbestämmelser: Bara inom EU finns exempelvis på momsområdet ungefär 1 200 godkända undantag som minskar skatten. Sedan har vi ålders-, yrkes-, bostadsorts-, gåvo-, rese- och familjeavdrag, i Sverige finns avdrag för räntebetalningar (varför?), sänkt skatt på matvaror som dill och oxfilé, på bussresor, skidliftar och jag vet inte vad.
Jag anser att vi skall ha en momssats. Då försvinner alla gränsdragningar. Jag anser också att den höga skatten på arbete är Sveriges största välfärdsbekymmer. Den driver fram svartjobb och flyttar jobb från Sverige.
Vi skall däremot beskatta konsumtion, energiförbrukning, medicinsk- och miljöskadlig verksamhet, likaså försäljningsvinster. Ja, bilskatter och trängselskatter är bra. Vi borde beskatta också användning av flygbränsle men det vill inte Kina, Ryssland och USA. Plus kol!
På en punkt har Anders Widlund helt rätt – om det är sant. Det gäller att "upprördheten hos pensionärer handlar om att pensionärer betalar mer i skatt än yrkesverksamma". Det är, bortsett från att det inte gäller pensionärer med jobbskatteavdrag, som får ännu lägre skatt, absolut sådant som upprör.
Att Sverige inte är ensamt om jobbskatteavdrag, är ju min huvudpoäng. Men vi kanske ska efterlikna Grekland, Italien, Spanien och Portugal som saknar jobbskatteavdrag? Är dessa länder Anders Widlunds ekonomiska föredömen?
Nu har jag en fråga till Anders Widlund: Kan pensionärer få både pension och jobbskatteavdrag eller inte? Om svaret är ja: Är det orättvist mot alla andra pensionärer att bara vissa får sänkt skatt, dessutom extra stor sänkning, för att de betalar mer skatt än bara på pensionen?
Gunnar Andrén
f.d. riksdagsledamot (fp), ledamot skatteutskottet 2002-2014