Jag gick förbi skolan i Hållsta i förra veckan. De var i full färd med att bygga ut den. För något år sedan skulle skolan läggas ner! Det är naturligtvis så att det sker ett generationsskifte i Hållsta. Barnfamiljer flyttar in i de hus som äldre lämnar.
Såg att detaljplanen för småhusbebyggelse vid den tidigare affären är klar. Kommunen ska bara bygga en gata så kan tomterna börja säljas till unga familjer. När kan vi köpa tomt och bygga våra hus?
För att locka fler barnfamiljer att bosätta sig i Hållsta behöver kollektivtrafiken förbättras. Stadsbussen stannar i Husbybyn. Fram till Hållsta är det 2,5 km. Det blir 5 km längre som bussen får köra och det tar maximalt 16 minuter. Med stadstrafiken blir Hållsta attraktivare som bostadsort. Se på Skogstorp som har stadstrafik och som alltid varit en attraktiv bostadsort.
I tidningen i veckan stod det att asylboendet i Hållsta kursgård skulle utökas med 28 platser, till totalt 140. I IMB-huset finns 160 platser och de ska väl också bygga ut, så bortåt 300 platser finns snart i Hållsta. All service finns i staden: Bank, arbetsförmedling, försäkringskassa, sjukvård, bibliotek, affärer, med mera.
Men det kostar för mycket om bussen ska köra 5 km extra, heter det. Fast har ni räknat att ni spar in på skolskjutsar till Skogstorpskolan? Pensionärer behöver dessutom inte nyttja färdtjänst utan kan ta bussen till sin service i staden, liksom de asylboende.
Eskilstuna ska vara en miljökommun där alla ska åka kollektivt eller cykla. Lev upp till det och låt bussen köra 5 km längre. Mina och, törs jag lova, Hållstabornas frågor till kommunen är: När kan vi köpa tomt och bygga småhus vid för detta affären i Hållsta? När börjar stadsbussen gå ända fram till Hållsta? När kommer det upp en papperskorg vid Hållplats 121, som de asylboende kan lägga skräp i? Papperskorgen togs bort för något år sedan, men nu används ju busshållplatsen av de asylboende dagligen.
Leif Lundborg
Hållsta