Diet är min medicin men den medicinen måste jag betala helt själv. Har man celiaki (glutenintolerans) finns ingen medicin, som doktorn kan skriva ut, vilket kan göras mot de flesta andra sjukdomar. Medicin, som är receptbelagd, omfattas av högkostnadsskyddet. Min medicin, som innebär glutenfri mathållning, är inte receptbelagd. Men doktorn har sagt att jag måste hålla mig till den för att få bort symptomen och kunna leva normalt.
Glutenfri kost är betydligt dyrare än vanlig mat. Man räknar med, att den som har Celiaki, har en fördyring för sin mat på mellan 5 000 och 10 000 kronor per år.
Sjukdomen är kronisk och kan inte botas. Celiaki har man resten av sitt liv. Det finns alltså ingen bot mot den. Enda sättet att motverka symptomen är att hålla diet. Man måste avstå från all mat, som innehåller gluten.
Gluten finns i sädesslagen vete, råg och korn. Trots att havre är fritt från gluten, måste man ändå köpa havre som särbehandlats. Kontaminationsrisken är stor när det gäller havre, men även i andra sammanhang. Till och med brödsmulor från vanligt bröd kan vara förödande.
Även jag vill att min medicin, alltså den glutenfria maten jag måste äta, ska omfattas av högkostnadsskyddet! Vid vilka andra sjukdomar accepteras att man ska betala hela kostnaden själv för den nödvändiga medicinen?
Mirage