Intresset för svensk mjölkproduktion har tagit enorma proportioner bland allmänheten och i media. Det är bra! Vad som är mindre bra är att det mesta som sägs och skrivs är teoretiska funderingar och snyftreportage som inte ger några positiva praktiska effekter på mjölkbondens situation.
Frågan om svensk mjölks framtid måste ned på kommunal nivå. Kommunerna måste besluta om att köpa in mjölk av de egna mjölkbönderna till förskolor, skolor, äldreboenden, hemtjänsten och sjukhusen.
Varje mjölkbonde producerar mjölk till 2 500 personer. En kommun med 100 000 invånare behöver alltså 40 mjölkbönder för att försörja befolkningen med mjölk. Vi behöver alltså fler mjölkbönder om kommunerna tar sitt fulla ansvar för kommunens sysselsättning och skatteintäkter. Dessutom ger närproducerad mjölk en bättre ekonomi för kommunen i jämförelse med importerad mjölk om man räknar alla positiva effekter på kommunens ekonomi. Mjölkproducenterna sysselsätter minst fyra andra jobb.
Vad som behövs är ett starkt engagemang från de lokala beslutsfattarna genom aktiva och sakliga propositioner, motioner och interpellationer som skapar snabba effekter. Dessutom måste politikerna sluta med detta barnsliga käbblande sinsemellan som stör beslutsprocessen. Lösenordet heter samarbete för kommunmedlemmarnas bästa.
I potten ligger 40 000 nya arbetstillfällen genom att leverera närproducerad mjölk till de tre miljoner offentliga matportioner som varje dag serveras i Sverige. Närproducerad mjölk ger dessutom positiva effekter på miljö, klimat och transporter.
Alf Karlman
Sekreterare i mjölkproducentgruppen M9,5