Hur kan riksdagen och regeringen stimulera svensk ekonomi?

Antag att Riksbankens varierande repräntor inte är en verksam metod för att stimulera den svenska ekonomin.

Insändare2015-02-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Riksbanken har nu övergått till negativ ränta. Riksbanken är Sveriges centralbank och är en myndighet underställd riksdagen. Den grundades år 1668 och är därmed världens äldsta riksbank.

Riksbanken ansvarar för penningpolitiken med inriktning på prisstabilitet och betalningsväsende. Vi behöver inte – sedan mer än tusen år – byta tjänst mot vara. Penningväsendet har möjliggjort penninghushållningen och ersatt naturahushållningen. Nutida sedlar och mynt samt deras digitala motsvarigheter baseras på idén om deras symboliska värden. Den svenska valutan var till 1975 säkrad mot guld och papperssedlarna kunde fram till 1931 bytas mot guldmynt. Med visst fog kan man säga, att även guld "endast" har ett symboliskt värde.

Bank-, finans- och fastighetskrisen i Sverige ledde till att Riksbanken temporärt höjde marginalräntan mellan den 16 och 21 september år 1992 till 500 procent. De totala kreditförlusterna i den svenska bankkrisen åren 1990 till 1993 uppskattas till cirka 200 miljarder kronor. Skattebetalarna bidrog med 65 miljarder kronor i bankstöd via bankstödsnämnden (bankakuten). Av denna summa gick 63 miljarder till Nordbanken.

De största affärsbankernas vinst uppgick år 2014 till 100 miljarder och dessa utdelade 7 miljarder svenska kronor till de bankanställda. Riksbanken sänkte den 28 oktober 2014 reporäntan till historiska noll procent. Bankerna kunde då gratis låna pengar av Riksbanken. Riksbanken sänkte den 12 februari 2015 reporäntan till minus 0,10 procent. Bankerna måste nu betala för att spara – "lagra" pengar i Riksbanken.

Professor Lars EO Svensson var vice riksbankschef åren 2007-2013 och förespråkade lågräntepolitik med hänsyn till den låga inflationen och den relativt höga arbetslösheten i Sverige. Motsättningarna i Riksbanken ledde dock till att Svensson lämnade sin befattning i maj 2013. Med tanke på de senaste räntesänkningarna ser det ut som om Lars Erik Oskar Svensson i sin frånvaro påverkar Riksbankens ledning.

Antag att Riksbankens varierande repräntor inte är en verksam metod för att stimulera den svenska ekonomin. Riksbanken är inte underställd Regeringen. Vilka politiska beslut bör nu Regering och Riksdag fatta?

Kent Lund
Eskilstuna

Läs mer om