Hur löser ni trafikproblemen?

Mellan klockan 06.00 och 20.00 trafikeras Västeråsvägen dagligen av uppskattningsvis mellan 12 000 och 15 000 fordon.

Insändare2015-02-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eskilstuna kommun vill utvidga marknadsplatsen Tuna Park. För att möjliggöra att en sådan större marknad ska kunna försörjas med ett tillräckligt antal konsumenter torde bland annat krävas bättre tillfartsvägar. Förhoppningsvis har förespråkarna för en utbyggnad av Tuna Park noga tänkt igenom en sådan betydelsefull aspekt och har kanske idéer om hur den ska gå till.

Låt mig ta exemplet Västeråsvägen. I dag trafikeras denna led dagligen mellan klockan 06.00 och 20.00 av uppskattningsvis mellan 12 000 och 15 000 fordon. Om man skulle ställa upp dessa på en lång rad skulle den sträcka sig ändå från Fristadstorget till ett torg i centrala Västerås. Uppgiften får illustrera fenomenets dimension. Det är vidare så att trafiken fredagar och lördagar mellan klockan 11.00 och 15.00 har en tendens att avstanna med köbildning som följd. Detta är förhållanden som får många boende i området att anse att trafiken är alltför omfattande och att den har helt okända konsekvenser avseende de boendes hälsa.

Skulle de politiskt ansvariga i kommunen kunna försvara en än tätare trafik på Västeråsvägen? Och hur skulle man i så fall klara av denna ökade trafik? Det kan inte uteslutas att en breddning av vägbanan måste ske med nödvändig tvångsinlösen och rivning av flera fastigheter. Det ligger då nära till att föreställa sig att då också Lundbyskolan skulle behöva avvecklas. Är det här tankar som har föresvävat ledamöterna i kommunfullmäktige?

Under våren 2009 inbjöd kommunalrådet Jimmy Jansson och Sara Karlsson (sedermera riksdagsledamot) de boende i Lundbyområdet att i den lokala skolan diskutera trafikproblemen. Av de många deltagarna framfördes åtskillig kritik mot rådande trafikförhållanden. Kommunalrådet lovade att kalla till en fortsatt diskussion i frågan under hösten samma år. Sex år har nu förflutit utan att någon kallelse till uppföljning av diskussionen har skett.

I beaktande av att Eskilstuna år 2012 utsågs till bästa miljökommun är det nedslående att notera, att kommunen sedan dess visat sådan kraftlöshet i denna i artikeln aktualiserade, viktiga, miljöfråga. Grundades beslutet om den ovannämnda utmärkelsen på ett alltför bräckligt underlag eller är det så att kommunfullmäktige har ändrat sina prioriteringar?

Torsten Westlund

Läs mer om